Home VestiIT i nauka Apple predstavio pametni sat, koji se ne zove iWatch

Apple predstavio pametni sat, koji se ne zove iWatch

by bifadmin

Mesecima su Appleovi fanovi željno iščekivali iWatch, a u javnosti su vođene razne diskusije kako bi on mogao da izgleda. Ispostavilo se da su svi koji su nagađali imali pogrešnu ideju o pametnom satu ali su bili u pravu u jednom – da će on izazvati veliko oduševljenje i da će američkom tehnološkom gigantu doneti slavu.

iwach2

I sam njegov naziv već je podstakao brojne novinare i blogere da pišu o Appleu. Naime, kompanija je odlučila da ovaj proizvod ne nosi prefiks “i”, tako da će se zvati Apple watch. Sat je četvrtast sa zaobljenim ivicama, ima razne aplikacije i, po Appleovom običaju, izrađen je od kvalitetnih materijala. Osim što je sat, on može služiti i kao iPod ili video plejer, ali ima i jednu mnogo važniju funkciju – zdravstvenu.

Ovaj zglobni uređaj će naime “nadgledati” zdravstveno stanje svog vlasnika, meriti njegovo kretanje i reakciju organizma na isto, puls i slično, i čuvati podatke o istom radi dalje doktorske analize. Podatke sa sata će moći da prate i lekari osoba koje ih nose, posebno lekari pacijenata koji pate od hroničnih oboljenja.

Pomoću Led diode sat očitava puls, ali to nije sve – on ima i GPS sistem koji pri pokretu omogućava navigaciju od skretanja do skretanja, zvučnik i elektroniku koja je otporna na vodu kao i mogućnost bežičnog punjenja.

iwatch

U početku će se prodavati sa šest različitih narukvica, od kože, gume i metala, a vremenom će se ponuda proširivati, kako iz Applea, tako i od podržanih partnera. No, da bi sat radio njegov vlasnik mora imati iPhone, jer će u suprotnom on biti samo običan časovnik.

Cena sata je od 349 dolara, u zavisnosti od modela, a u prodaji će se naći početkom 2015. godine.

Pročitajte i ovo...