Home VestiEkonomija B&F reč nedelje: Budžet

B&F reč nedelje: Budžet

by bifadmin

Iako je ministar finansija Dušan Vujović još početkom meseca najavio da će do rebalansa državnog budžeta doći najkasnije do 15. septembra, to se još uvek nije desilo. Doduše, premijer Aleksandar Vučić jeste saopštio buduće mere štednje na nacionalnoj televiziji, koje već danima izazivaju polemiku u domaćoj javnosti. Plan je, kako je istakao prethodni premijer i sadašnji ministar inostranih poslova Ivica Dačić, da se tim merama, za koje i vrapci na grani znaju da nisu popularne u narodu, steknu uslovi za održiv budžet u 2015. i 2016. godini, i poveća domaća proizvodnja.

Srbija se, prema njegovim rečima, od 2005. godine do danas, zadužila za dodatnih 12 ili 13 milijardi evra. „Gde su te pare otišle?“, zapitao se Dačić u razgovoru za RTS, iako je od 2008. godine bio ministar u tri saziva Vlade Srbije.

rebalans budzeta
Prema zvaničnim podacima Ministarstva finansija, deficit državnog budžeta u julu je iznosio 109,8 milijardi dinara, odnosno 118,9 milijardi kada se uračunaju i rashodi za projektne zajmove. Postojećim budžetom za 2014, predviđeni su ukupni prihodi od 929,9 milijardi dinara, i rashodi od 1.113 milijardi.

Međutim, konačni rezultati za ovu godinu najverovatnije će biti daleko gori, s obzirom da su period od sredine proleća obeležile poplave, koje će svojim učinkom negativno uticati na privrede svih zemalja u regionu i smanjenjem prognoziranog BDP-a. Gubitak Srbije mogao bi da bude oko 2,5 milijarde evra.

budzet 1
Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović je, govoreći o merama štednje i rebalansu budžeta pre nedelju dana istakao i da će 2015. godine najverovatnije morati da dođe i do povećanja stope PDV-a jer će se pokazati da saopšteno smanjenje plata i penzija neće biti dovoljno za smanjenje deficita za dve milijarde evra u naredne tri godine. Fiskalni savet, stoga, preporučuje smanjenje plata i penzija na 15 odsto ili povećanje PDV.

Ministar Vujović je tom prilikom naglasio da neće dolaziti do novog povećanja PDV, ali da će se umanjiti državno subveniconisanje, kao i da će dodatnih 300-350 miliona evra u državnu kasu tokom naredne tri godine trebalo da donese suzbijanje sive ekonomije. Vujović je ove nedelje najavio da će do rebalansa budžeta doći do polovine oktobra.

budzet 2

S druge strane, ekonomista Vladimir Gligorov u svom osvrtu u Peščaniku, kaže da se u procenjivanju efekta smanjenja plata i penzija na željenu fiskalnu konsolidaciju moraju imati u vidu celina predloženih mera, budući da je reč o velikom broju elemenata koji su međusobno zavisni, i da samo smanjenje plata i penzija može dovesti do suprotnih rezultata, ukoliko to na odgovarajući način ne bude ukomponovano sa drugim reformskim merama.

realtime_logo (1)
Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...