Home VestiEkonomija Devizne rezerve NBS u avgustu iznosile 10,95 milijardi evra

Devizne rezerve NBS u avgustu iznosile 10,95 milijardi evra

by bifadmin

Narodna banka je saopštila da su njene devizne rezerve na kraju avgusta bile 10,95 milijardi evra, što je za oko 830 miliona evra više nego krajem jula. No, na početku ove godine, u januaru, devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) iznosile su 11,126 milijardi evra.

Tada je pokrivenost novčane mase bila „359% i pokrivenost više od sedam meseci uvoza robe i usluga“, a sada je „iznos pokrivenosti novčane mase 304% i pokrivenost više od sedam meseci uvoza robe i usluga“.

evri gomila

Najveći devizni prilivi u avgustu bili su po osnovu korišćenja kredita u iznosu od 748,3 miliona evra od Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Ostali prilivi ostvareni su po osnovu prodaje državnih hartija od vrednosti denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 63,1 miliona evra, zatim većeg izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 35,8 miliona evra i donacija i kredita u ukupnom iznosu od 21 miliona evra.

Veći odlivi iz deviznih rezervi su realizovani po osnovu izmirivanja obaveza prema inokreditorima u iznosu od 67,7 miliona evra i servisiranja stare devizne štednje u iznosu od 15 miliona evra.

Pročitajte i ovo...