Home VestiBiznis & Finansije Francuska desnica na „vratima vlasti ‘

Francuska desnica na „vratima vlasti ‘

by bifadmin

Francuski premijer Manual Valls upozorio je u nedelju da je krajnja desnica „na vratima vlasti“, jer vladajuća levica trpi pritisak nepopularnosti predsednika Fransoa Olanda.„U Francuskoj je ekstremna desnica Marine Le Pen na kapijama vlasti“, rekao je on, govoreći na godišnjem skupu kolega levičarskih političara u Bolonji,u Italiji. Upozorenje je usledilo posle rezultata IFOP skeniranja javnog mnjenja tokom vikenda, koji sugeriše da bi Le Pen potukla sve svoje protivnike osvojivši prvu rundu predsedničkih izbora.

Na ovakav ishod uticalo je i objavljivanje bivše Olandove družbenice Valeri Trierveiler, koja opisuje 60 -godišnjeg francuskog predsednika kao oportunistu i nekoga ko prezire siromašne.

Ali pod Le Pen najslabiji će biti prvi na udaru, kaže Valls,“ i to će biti strašan, možda fatalan, udarac za Evropu,“.

Borba protiv zamaha krajnje desnice širom Evrope zahteva od socijalističkih vlada i političara da se ponašaju i govore drugačije “ kako bi se slušali i čuli“, rekao je on.

Iako Le Pen nije prikupila dovoljno poslanika da bi mogla da stvori svoju frakciju krajnje desnice u Evropskom parlamentu, njen strmoglav rast u Francuskoj u proteklih godinu dana je šokirao mnoge na levoj strani.

Podrška Le Pen je povećana, delom zbog stagnacije francuske ekonomije, visoke stope nezaposlenosti, pitanja imigracije i opšteg osećaja nezadovoljstva vladom.

Druga po veličini ekonomija EU registrovala je nulti rast u prvih šest meseci ove godine, a od jula, broj ljudi koji traže posao u Francuskoj dostigao je novi rekord, preko 3,4 miliona.

U međuvremenu, u lučkom gradu Kaleu, na mitingu krajnje desnice u nedelju zatraženo je da se imigranti koji su nameravali da u Velikoj Britaniji potraže bolji život, deportuju.

U pokušaju da se reši zaostajanje privrede, Hollande je ranije ovog meseca ovlastio Vallsa da predstavi novi kurs politike vlade u parlamentu, o kojem će biti glasano ove nedelje.

Novi program rada uključuje takozvani pakt o odgovornosti koji nudi poreske olakšice preduzećima koja bi zaposlila nove radnike. On takođe poziva na smanjenje javne potrošnje.

marina le pen

Protesti

Valls je rekao da je siguran da će većina u parlamentu podržati novi program .“Ne može biti drugačijeg ishoda. Ako većina ne da podršku ovom planu, ona će biti dokrajčena, „, rekao je Vells francuskim medijima u avgustu nakon rekonstrukcije vlade .

Hollande je imenovao 36 -godišnjeg eks – Rothschildovog bankara, za ministra ekonomije u okviru hitne rekonstrukcije vlade u onome što je opisano kao poslednji pokušaj predsednika da  preokrene ekonomsku situaciju u zemlji. Taj potez usledio je pošto su dva u vladi dala ostavku u znak protesta zbog mera štednje.

Pročitajte tekst našeg autora i blogera, sociologa Miroslava Ružice o usponu evropske desnice ovde.

Pročitajte i ovo...