Home VestiEkonomija Mladi zaposleni se ipak ne razlikuju mnogo od njihovih roditelja

Mladi zaposleni se ipak ne razlikuju mnogo od njihovih roditelja

by bifadmin

Mediji stalno pišu o promenama vrednosnih obrazaca koje predvode nove generacije, odrasle na internetu. Po analitičarima današnji mladi nisu materijalisti – oni bi radije radili posao u koji veruju za manju platu, i to, ako je moguće, kraće radno vreme jer žele da imaju i bogat privatni život.

U SAD će do 2020. polovinu radne snage činiti zaposleni rođeni između 1980. i 1990. godine. Zato su njihovi stavovi i vrednosni obrasci tema proučavanja brojnih sociologa, psihologa i ekonomista.

generacija y

Najnovije istraživanje nemačke kompanije SAP SE je međutim pokazalo da tzv. “milenijumcima” misija posla i privatni život više nisu prvi na listi prioriteta. Većina njih već ima neko radno iskustvo i može se pretpostaviti da ih je ono iz idealista prevelo u pragmatičare. Oni koji sada otplaćuju kredite za stan, kreditne kartice i sl, sada više vrednuju materijalne stvari.

Sličnosti između “milenijumaca” i starijih generacija koje se tiču zadovoljstva poslom, uglavnom su vezane za visinu zarade a u poslednje vreme je obema grupama manje bitno da “menjaju svet na bolje svojim radom”. Ono što ih pak razlikuje je činjenica da mladi očekuju više povratnih informacija od poslodavaca i da su komunikativniji, posebno preko interneta.

Istraživanje “Radna snaga 2020” sprovedeno je među 2.700 zaposlenih svih godina, kao i 2.700 rukovodilaca u 27 zemalja sveta.

Izvor: WSJ

Pročitajte i ovo...