Home VestiBiznis & Finansije Blumberg: 25 banaka nije prošlo stres test ECB

Blumberg: 25 banaka nije prošlo stres test ECB

by bifadmin
Evropska centralna banka proglasiće 25 bankarskim institucija “nezdravim” posle stres testa svih evropskih banaka, dok je 105 banaka dobilo zeleno svetlo, piše Blumberg pozivajući se na uvid u izveštaj ECB.
Dvadeset pet zajmodavca u evrozoni nisu dobili pozitivno svetlo posle sveobuhvatne analize poslovanja banaka koju je uradila Evropska centralna banka, dok je 105 banaka prošlo stres test, piše u nacrtu saopštenja ECB u koje je Blumberg imao uvid.
Od odnih koji su ostali ispod crte 10 se suoočavaju sa nedovoljnom kapitalizacijom, rekao je Blubergu sagovornik koji je tražio anonimnost, napominjući da bi se neke od cifara mogle promeniti do nedelje 26, oktobra kada bi rezultati zvanično trebalo da budu saopšteni. U vezi s tim i dalje su u toku pregovori zainteresovanih strana.
mario dragi
Dvostepena revizija banaka predstavlja jedan od dva stuba u okviru nastojanja ECB da vrati poverenje u evrozoni, posle pola decenije previranja u finansijskom sektoru. Dva prethodna stres testa, nisu pokazala probleme u bankama koje su kasnije propale, pa novi izveštaj stavlja i samu ECB na probu.
“Brojevi su u skladu sa našim očekivanjima, ” rekao je Alberto Gallo, iz Roial Bank of Scotland Group Plc u Londonu. “Suviše je rano da se kaže da li je kontrola ECB relevantna. Ključ će biti da vidimo kako su na testu prošle velike banke i koliko banaka je jedva ispunilo postavlene kriterijume”.  On očekuje da će 11 banaka već ove godine morati da se pobrine o odgovarajućoj kapitalizaciji.

Pročitajte i ovo...