Home VestiEkonomija Cena kukuruza na Produktnoj berzi stabilna

Cena kukuruza na Produktnoj berzi stabilna

by bifadmin

Izražena cenovna stabilnost poljoprivrednih kultura koje su tek pristigle, ili još pristižu, a tu mislimo na ovogodišnju soju i kukuruz, predstavlja osnovno obeležje robno-berzanskog trgovanja na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu, za period od 06.10.-10.10. Kao posledica ovakve cenovne situacije, tržište nije bilo posebno aktivno, što potvrđuje i ovonedeljno količinski obim prometa od 1.398 tona, ukupne vrednosti 34.294.340,00 dinara. Time je ovonedeljni količinski obim prometa niži za 34,83%, a vrednosni za 17,73%, u odnosu na prethodnu nedelju.

Sa istrgovanih 873 tone, kukuruz je ove nedelje apsolutno dominirao u strukturi prometa. Cena se kretala u rasponu od 13,97 din/kg (12,70 din/kg, bez PDV-a) do maksimalnih ovonedeljnih 14,52 din/kg (13,20 din/kg, bez PDV-a). I pored činjenice da je prosečna ovonedeljna cena kukuruza od 14,22 din/kg (12,93 din/kg, bez PDV-a), za 2,12% niža nego prethodne nedelje, ipak se ne može govoriti o nekakvom trendu pada cene, s obzirom da je prethodne nedelje trgovanje zatvoreno na cenovnom nivou od 12,50 din/kg, bez PDV-a, dok su svi pojedinačni ovonedeljni berzanski ugovori kupoprodaje kukuruza zaključeni po pomenutim, znatno višim cenama.

kukuruz

Ovonedeljna prosečna cena soje od 41,81 din/kg (38,01 din/kg, bez PDV-a), je za 1,36% viša nego prethodne nedelje. Jedan berzanski ugovor, u količini od 100 tona zaključen je i po ceni od 42,68 din/kg (38,80 din/kg, bez PDV-a), ali je kao elemenat ovog ugovora predviđena i klauzula besplatnog lagera do polovine decembra.

Jedan jedini berzanski ugovor kupoprodaje pšenice, u količini od 25 tona, po ceni od 18,70 din/kg (17,00 din/kg, bez PDV-a), ne može da govori niokakvoj ovonedeljnoj promeni cenovnog trenda ove žitarice, nego samo o činjenici da se hlebno zrno zrno i dalje plaća u veoma velikom cenovnom dijapazonu, u zavisnoti od diferencijacije kvalitativnih parametara.

Od ostalih proizvoda sa berzanskog listinga, trgovano je još đubrivom “MAP”, u količini od 25 tona, po ceni od 58,40 din/kg, sa PDV-om, što je, s obzirom na kurs domaće valute, na nivou poslednje zaključene cene ovog mineralnog đubriva od pre dve nedelje.

prodeks

PRODEX    

Poslednja ovonedeljna cena pšenice, kao i pad prosečne nedeljne cene kukuruza, uslovili su pad indeksne vrednosti PRODEX-a, na nedeljnom nivou za 1,46 poena, s obzirom da pomenuti berzanski indeks na današnji dan beleži vrednost od 191,76 indeksnih poena.

SVET

Vrednosti pšenica, konačno su posle stagnacije na četvorogodišnjem minimumu, pokrenule na gore. Međutim, i dalje se pojavljuju „prepreke“ ka daljem napredovanju vrednosti u vidu veoma povoljnih uslova za jesenju setvu na severnoj hemisferi. Nedeljna izvozna prodaja SAD-a, bile je više nego dobra. Naime, količina od 741.000 tona, gotovo je duplo veća u poređenju sa prosekom iz prethodne četiri nedelje.

Američki fjučersi na kukuruz su u toku protekle nedelje napredovali za gotovo 7%, pozicionirajući se tako pred WASDE-ov izveštaj o stanju useva koji treba da bude objavljen u popodnevnim satima poslednjeg radnog dana u nedelji. Žetva kukuruza je u toku nedelje bila na nivou od 17%, što je i dalje dosta manje u poređenju sa petogodišnjim prosekom od 32%. Razne analitičke kuće i privatne agencije objavljuju podatke o proizvodnji koja bi mogla da dostigne i do 380.0 miliona tona.

Cena kukuruza je u poslednjih nedelju dana na čikaškoj berzi skočila je za 6,82%, dok je pšenica skočila za 2,19% procentna poena.

Fjučersi na soju su od početka do kraja nedelje ojačali za skoro 3%. Žetva je na nivou od 2% (35% petogodišnji prosek), dok je usev trenutno ocenjen sa 73% dobar/odličan.

U poređenju sa prethodnom nedeljom soja je poskupela za 1,90%, dok je sojina sačma skočila za 7,87%.

Pročitajte i ovo...