Home VestiEkonomija Građani Srbije i dalje najviše novca drže “u slamarici”

Građani Srbije i dalje najviše novca drže “u slamarici”

by bifadmin

Najveći broj građana Srbije (45%) i dalje štedi “u slamarici” a manji broj (9%) se opredeljuje za oročenu štednju, životno osiguranje (9%) i štednju po viđenju (7%). Ovo su rezultati istraživanja koje je u septembru realizovano za potrebe Erste grupe.

Prema istraživanju, štediše u Srbiji izdvajaju u proseku 4.200 dinara, što znači da je od prošle godine prosečna mesečna štednja porasla samo za 15 dinara. Između 2.000 i 6.000 dinara mesečno izdvaja 44% ispitanika, što je porast od 3% u odnosu na prošlu godinu. Kada su u pitanju uslovi pod kojima se odlučuju za štednju, većini ispitanika važno je da im je novac uvek na raspolaganju a od sporedne važnosti su nizak rizik i visoke kamate ili prinosi.

stednja

Broj onih koji uopšte ne štede (ni u bankama, ni kod kuće) je u porastu a polne razlike ovde i dalje postoje – žene, koje u principu manje zarađuju, manje i štede.

Što se tiče finansijskih investicija kao što su akcije, obveznice ili fondovi, zabeležen je blagi porast pozitivnog razmišljanja o ovom načinu upravljanja svojim novcem, međutim i dalje je ulaganju naklonjen mali broj ispitanika – četvrtina.

Pročitajte i ovo...