Home VestiEkonomija Kako protiv sve veće nejednakosti?

Kako protiv sve veće nejednakosti?

by bifadmin

Nejednaka raspodela prihoda i bogatstva u Sjedinjenim Državama se konstantno povećava u poslednjih nekoliko decenija, pošto su prošli efekti Velike Depresije, napomenula je predsednica FED Dženet Jelen u govoru pred svojim kolegama bankarima u Bostonu. Prema nekim procenama, nejednakost je sada na najvećem nivou u poslednjih stotinu godina – zapravo mnogo je veća od proseka tokom proteklog veka.

dzenet
Većina stanovništva je beležila stagniranje u svojim prihodima, dok su najbogatiji doživeli veliki skok svojih prihoda. Takva situacija je u suprotnosti sa osnovnim principima na kojima počivaju SAD, istakla je Jelen.

Ona je navela četiri stuba za bolje ekonomske prilike: više sredstava namenjenih deci, lakše dostupno visoko obrazovanje, više privatnih preduzeća i nasleđivanja. Iako se privatno vlansištvo i nasleđeno bogatstvo percipiraju obično kao privilegija bogatih, od njih koristi ima i srednja klasa, jer „mogu takođe da pruže više ekonomskih prilika značajnom broju porodica ispod vrha“.

Predsednica FED je svojim komentarima i predviđenim stimulusima izazvala i komentare Iva Merša, guvernera Luskemburga i člana UO ECB, koji je istakao da „masivne monetarne injekcije FED i ECB samo povećavaju već postojeći jaz između siromašnih i bogatih, što smo imali prilike da vidimo prethodnih godina“. „Nekovencionalna monetarna politika koja podrazumeva veliek otkupe aktive zapravo povećava već postojeću nejednakost“, rekao je Marš.

Pročitajte i ovo...