Home VestiIT i nauka Sve veći broj mladih u Srbiji koristi mobilni internet

Sve veći broj mladih u Srbiji koristi mobilni internet

by bifadmin

Mladi uzrasta 15 do 30 godina predstavljaju četvrtinu korisnika mobilne telefonije u Srbiji. Čak 97% stanovnika Srbije u navedenoj starosnoj grupi koristi mobilni telefon, a 60% njih koristi smart telefon. Ovo su najznačajniji rezultati istraživanja koje je urađeno na zahtev kompanije Vip mobile, na reprezentativnom uzorku mladih korisnika mobilnih telefona koji su odgovarali na pitanja o osnovnim navikama u mobilnoj komunikaciji i svom životnom stilu. Podatke su tokom leta dva meseca širom Srbije prikupili i obradili stručni timovi agencija onSpot, Ipsos i GfK.

Rezultati istraživanja pokazuju da je SMS i dalje veoma relevantan kanal komunikacije. 81% korisnika svakodnevno šalje SMS poruke, dok 14% čini to nekoliko puta nedeljno. Na drugom mestu po učestalosti korišćenja su pozivi ka korisnicima unutar mreže svog operatera – čak 67% mladih svakodnevno upućuje pozive ka brojevima u istoj mreži. Odlučujući faktori pri izboru postpejd paketa usluga mobilne telefonije su količina minuta i megabajta, i odgovarajuća cena mesečne pretplate.

pametni telefon

Očekivano, korišćenje Interneta na mobilnom telefonu je veoma rasprostranjeno među ovom populacijom (89%), a 18% pristupa mobilnom Internetu više od 20 puta dnevno. Mladi koji pristupaju Internetu preko mobilnog telefona to čine u proseku 8 puta dnevno, i prosečno putem mobilnog telefona provedu dnevno oko 1,2 časa na Internetu. O važnosti korišćenja Interneta na mobilnom telefonu u populaciji mladih govori i podatak da 32% njih svoj mobilni telefon koristi u najvećoj meri u ove svrhe, odnosno da je ovo najčešće korišćen servis na njihovom telefonu. Kako istraživanje pokazuje ovaj trend je u porastu jer je u 2013. godini 23% mladih pristup Internetu navelo kao najčešće korišćen servis na svom telefonu.

Učestalo je i korišćenje VoIP servisa i chat aplikacija za mobilne telefone kao što su Skype, Viber, WhatsApp, Facebook Messenger. Čak 41% mladih korisnika svakodnevno šalje poruke dok 13% njih svakodnevno obavlja pozive preko ovih aplikacija. Dakle, među mladima je broj svakodnevnih korisnika Interneta na mobilnom telefonu (69%) veći od broja svakodnevnih korisnika telefonskih poziva.

Pored standardnih funkcija poput slanja SMS poruka i pozivanja, mladi korisnici sve više svoj telefon koriste kao multimedijalni uređaj – za pravljenje fotografija (78%), za komunikaciju na društvenim mrežama (71%), a veliki broj njih (67%) i za pregledanje fotografija sa prijateljima.

U pogledu načina komunikacije i osoba sa kojima su mladi najčešće u kontaktu postoji razlika – oko 30% svih poziva u mreži, i van mreže, je upućeno roditeljima i članovima porodice. Sa prijateljima i poznanicima se najčešće komunicira SMS porukama (46% svih poruka) i chat servisima (51% svih sesija), dok sa partnerom najčešće komuniciraju pozivima u mreži (38% svih poziva u mreži) i SMS porukama (36% svih SMS poruka).

Pročitajte i ovo...