Home VestiEkonomija Svetska banka: Od 189 zemalja poslovna klima se najviše pogoršala u Srbiji

Svetska banka: Od 189 zemalja poslovna klima se najviše pogoršala u Srbiji

by bifadmin

U izveštaju Svetske banke o uslovima za razvoj poslovanja u 189 zemalja sveta Srbija je zauzela 91. mesto, što znači da su skoro sve balkanske zemlje ispred nje – Makedonija je zauzela 30-to, Crna Gora 36, Slovenija 51, Hrvatska 65, Albanija je na 68. poziciji, Kosovo na 75, a od nas je gora jedino Bosna i Hercegovina koja se našla na 107. mestu.

ruke stid

U Srbiji nije preterano teško započeti posao niti dobiti kredit ali je veliki problem dobiti na vreme građevinsku dozvolu – po ovom kriterijumu smo na začelju liste, odnosno na 186. mestu. Takođe, poreska politika nije povoljna za razvoj poslovanja – po jednostavnosti plaćanja (previsokih) poreza nalazimo se na 165. mestu. U izveštaju piše da je Srbija prenos vlasništva nad imovinom umesto da olakša prošle godine dodatno otežala.

Zemlja koja je najbolje na svetu reformisala svoje poslovno okruženje je Tadžikistan a kako Svetska banka ističe poslovna klima se najviše pogoršala – opet u Srbiji.

Inače, na prvom mestu liste naboljih mesta za započinjanje biznisa je opet, po deveti put, Singapur, a slede ga Novi Zeland i Hong Kong.

Više o ovome možete pročitati na sajtu Svetske banke.

Pročitajte i ovo...