Home VestiBiznis & Finansije Svilanović: Snažne ekonomije u regionu ključ integracije u EU

Svilanović: Snažne ekonomije u regionu ključ integracije u EU

by bifadmin

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović istakao je danas da iako su politička stabilnost, pomirenje i bezbednost i dalje najvažnije aktivnosti Saveta, region se u celini treba usredsrediti na održiv razvoj i rast. Govoreći na ministarskom skupu šest ekonomija zapadnog Balkana na temu „Ekonomsko upravljanje i povezanost“, Svilanović je rekao: „Bez snažnih i vitalnih ekonomija u regionu uvek ćemo biti slabi“.

Svilanović je podsetio učesnike da Evropska unija ekonomsko upravljanje stavlja u središte svoje politike proširenja i naglasio: „Bez ekonomskog rasta nema napretka, a bez napretka pridruživanje Evropskoj uniji nije moguće“. Velika većina aktivnosti na poboljšanju ekonomskog upravljanja je u nacionalnom domenu i većina se učesnica slaže da se nacionalni planovi aktivnosti za strategiju „Jugoistočna Evropa 2020“ objedine pri čemu bi se obuhvatile postojeće i planirane dodatne reforme.

investicije u eu

Generalni sekretar je zaključio da iako neke specifičnosti regionalnih aktivnosti tek treba definisati, širok regionalni program će u velikoj meri ostati nepromenjen uz kontinuirano usmerenje na užu trgovinsku i investicionu integraciju, bolju povezanost i infrastrukturu te bolje veštine i tehnološku osnovu.

Komesar za proširenje EU Štefan File (Stefan Fule) je rekao da je za Evropsku komisiju bitno da na pomenutim programima radi zajedno sa nacionalnim vladama, ali je istakao i važnost regionalne dimenzije u tom procesu. „Verujem da sada, nakon uspešnog samita u avgustu u Berlinu, postoji pozitivna dinamika,“ rekao je Fule koji je naglasio i „ulogu Saveta za regionalnu saradnju kao ključnog partnera“.

Pročitajte i ovo...