Home VestiEkonomija Farmaceutske kuće traže omogućavanje plasmana srpskih lekova u Albaniji

Farmaceutske kuće traže omogućavanje plasmana srpskih lekova u Albaniji

by bifadmin

Grupacija proizvođača lekova Privredne komore Srbije apelovala je na nadležna ministarstva da preduzmu odgovarajuće ekonomske i diplomatske mere kako bi domaći proizvođači ponovo mogli da izvoze na albansko tržište.

Novi Zakon o lekovima i medicinskim sredstvima, koji je početkom septembra ove godine stupio na snagu u Republici Albaniji, diskriminiše proizvođače lekova sa Balkana, upozoravaju članovi Grupacije proizvođača lekova Privredne komore Srbije. Kao uslov da bi se lek proizveden na Balkanu registrovao za promet u Albaniji, potrebno je da pored registracije u domicilnoj državi, bude registrovan i u jednoj od zemalja EU.

Zakon postavlja barijere u suprotnosti sa Sporazumom CEFTA, Sporazumom o tehničkim preprekama u trgovini Svetske trgovinske organizacije, kao i sa ratifikovanim sporazumima između dve države. Potpisnice CEFTA su i Republika Srbija i Republika Albanija, podseća se u apelu.

lekovi farmaceuti

Spornim zakonom posebno su pogođeni srpski proizvođači lekova. Zakonodavstvo Republike Srbije kojim je regulisana oblast registracije lekova je potpuno usklađeno sa propisima i zahtevima Evropske unije, a svi proizvođači iz Srbije koji prometuju lekove u Albaniji poseduju EU GMP sertifikate i ostalu dokumentaciju potrebnu za registraciju lekova u skladu sa regulativom EU, tako da nema nikakvog osnova da se proizvođačima iz Srbije postavljaju dodatni uslovi za registraciju lekova.

Trenutno, u Republici Albaniji registrovano je oko 110 lekova naših proizvođača, a 19 je u postupku registracije. Albansko tržište lekova vredno je oko 135 miliona evra na godišnjem nivou, s tim da sopstvenom proizvodnjom pokrivaju 8-9 procenata. Naši proizvođači učestvuju sa 4 miliona evra, sa tendencijom stalnog rasta. Ovim Zakonom, najviše su ugroženi „Hemofarm“ i „Galenika“, tržište Albanije im se zatvara, a tu su i velika sredstva uložena u registraciju lekova, kao i u marketing na ovom tržištu.

Novi albanski Zakon o lekovima i medicinskim sredstvima (br. 105/2014 od 31.07.2014.godine, objavljen 02.09.2014.godine), odredbama (član 12, stav 2, tačka c) diskriminiše proizvođače lekova sa Balkana. Privredna komora Srbije u saradnji sa Ministarstvom privrede, Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacije i Ministarstvom inostranih poslova čini sve kako bi se ova sporna odredba zakona stavila van snage.

Pročitajte i ovo...