Home VestiBiznis & Finansije Gasprom transparentniji od Gugla i Epla

Gasprom transparentniji od Gugla i Epla

by bifadmin

Gugl (Google), Amazon i Epl (Apple) su među najmanje transparentnim multinacionalnim kompanijama u svetu i od njih su transparentnije i ruske državne energetske kompanije Gasprom i Rosnjeft, pokazao je novi izveštaj Transparensi internešenela (Transparency International). Najtransparentnije kompanije u svetu su evropske – italijanski Eni, britanski Vodafon i norveški Statoil, a najgore plasirana je Banka Kine. Iz Transparensija upozoravaju da najveće svetske naftne, rudničke i kompanije koje proizvode gas neće biti spremne za nove antikorupcijske i propise o transparentnosti EU koji stupaju na snagu 2015.


Američki tehnološki giganti dobili su po manje od tri od mogućih deset poena na listi Transparensija koji je rangirao 124 kompanije sa Forbsove liste najvećih kompanija čijim se akcijama trguje na berzi.

Organizacija Transparensi internešenel istakla je da 90 kompanija sa liste nije objavilo koliki je porez platilo u drugim zemljama a 54 kompanije, koje zajedno vrede više od 14 hiljada milijardi dolara, nisu objavile informacije o prihodima u drugim zemljama.

Takve informacije su važne, posebno u zemljama u razvoju, jer potvrđuju da multinacionalne kompanije plaćaju poreze koje treba da plate i gde treba.

Sedam kompanija među onima sa najboljim performansama su iz Evrope a najbolja je italijanska energetska kompanija Eni koja sa 7,3 poena prevodi listu. Sledi britanski Vodafon (Vodafone) sa 6,7 poena.

Najgoru poziciju na listi ima Kina, čija je Banka Kine osvojila samo jedan poen.

Kompanija IBM dobila je 2,9 poena za transparentnost, Epl 2,7 , koliko i Viza (Visa), Petročajna (Petroćina) i američka finansijska korporacija Sitigrup (Citigroup).

Gugl je dobio samo 2,2 od maksimalnih 10 poena a Amazon dva, čime se svrstao uz državnu Industrijsku i komercijalnu banku Kine i Kinesku Šenhua energetsku kompaniju.

Ipak, i oni su prošli bolje od najgore plasirane američke multinacionalne kompanije Berkšir Hatavej (Berkshire Hathaway) čiji je najveći akcionar Voren Bafet. Ta kompanija dobila je samo 1,6 poena.

Gori od Berkšira su, prema listi Transparensija, Sberbanka sa 1,5 poena ali i japanska Honda sa 1,3 poena.

Ruski Rosnjeft osvojio je „poštovanja vredna“ 4,2 poena a Gasprom 3,5 , koliko i Majkrosoft (Microsoft), preneo je EurActiv.com.

sta pise u energetskom sporazumu nis gaspromnjeft vlada

Inače, Evropska komisija istražuje Epl, Gugl i Amazon zbog njihovih poreskih aranžmana u zemljama Evropske unije, poput Irske, Holandije i Luksemburga.

Nadležni za borbu protiv monopola u EU odlučiće da li se preferencijalni poreski aranžmani tih kompanija sa vladama mogu smatrati nelegalnom državnom pomoći.

Istovremeno ruski Gasprom optužuju da deluje kao „produžena ruka“ ruskog političkog uticaja. Gasprom, koji ima monopol na izvoz ruskog gasa, prodaje gas klijentima u EU na osnovu tajnih bilateralnih ugovora. Povećavanjem cene gasa ili pretnjom zavrtanjem slavina, Gasprom „igra veliku ulogu u ukrajinskoj krizi“.

EU i SAD su uvele sankcije protiv Gasproma u septembru. Državna naftna kompanija Rosnjeft takođe je na udaru zapadnih sankcija.

Naftne i rudničke kompanije nisu spremne za propise EU

Najveće svetske kompanije u sektorima nafte, gasa i rudarstva neće biti spremne za propise o transparentnosti i antikorupcijske propise koji koji će stupiti na snagu u Evropskoj uniji od 2015. godine, upozorava se u izveštaju „Transparentnost u korporacijskom izveštavanju“.

Prema novoj Direktivi o računovodstvu, kompanije koje se bave ekstrakcijom moraće da izveštavaju o plaćanjima, poput poreza vladama, i na bazi zemalja u kojima radi i na bazi projekata. Taj zakon će se primenjivati na velike kompanije registrovane u EU i listirane na berzama u EU.

Primena američkog propisa ekvivalentnog evropskom, koji je deo Dod-Frank (Dodd-Frank) akta, kasni zbog tužbe.

Od 24 ekstraktivne kompanije u izveštaju Transparensija koje će pasti pod zakone EU i SAD, 19 je obelodanilo podatke o plaćanju poreza i prihodima u manje od polovine zemalja u kojima rade.

Samo su BHP Biliton (Billiton), Statoil i indijske firme ONGC i Relians (Reliance) objavile te podatke za gotovo sve zemlje u kojima posluju.

„Potrebna nam je veća transparentnost multinacionalnih kompanija koje su po moći u svetskoj ekonomiji rivali najvećim zemljama“, rekao je predsedavajući Transparensija Hose Uhas (José Ugaz).

„Loše ponašanje korporacija za posledicu ima korupciju koja izaziva siromaštvo i nestabilnost“, zaključio je Uhas.

Izvor: EurActiv.rs

Pročitajte i ovo...