Home VestiEkonomija Obama za transpacifičko partnerstvo u Aziji

Obama za transpacifičko partnerstvo u Aziji

by bifadmin

Američki predsednik Barak Obama založio se danas u Pekingu za postizanje sporazuma o transpacifičkom partnerstvu, na početku dvodnevnog samita zemalja Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK).

„To (partnerstvo) predstavlja potencijal za budući istorijski sporazum“, rekao je Obama na otvaranju samita u Pekingu. Obama promoviše transpacifičko partnerstvo u pregovorima s 12 zemalja grupe APEK, među kojima su i Kina, Rusija, Japan, Kanada, Australija i Meksiko. Zemlje uključene u te pregovore o tome će raspravljati na dvodnevnom samitu.  Američki predsednik smatra da to partnerstvo može da ojača američke ekonomske investicije u Aziji u kojoj je „privreda rastuća i najdinamičnija u svetu“.

obama

Obama ove nedelje boravi u Kini, Mjanmaru i Australiji, gde nastoji da potvrdi uticaj SAD u Aziji i na Pacifiku. Obama, međutim, na značajan put kreće s poljuljanim ugledom pošto je u utorak njegova Demokratrska partija doživela ubedljiv poraz u izborima za Kongres, pa sada republikanci kontrolišu oba doma.

Dvodnevni samit Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK) posvećen je saradnji u zaštiti prirode, o energetskoj efikasnosti i urbanizaciji. Sastanak lidera 21 zemlje prvi je veliki medjunarodni skup u Kini od kako je na vlasti predsednik Si Đinping.

Samitu prisustvuje i ruski predsednik Vladimir Putin, koji se u nedelju sastao s kineskim kolegom. Si i Putin potpisali su više sporazuma o energetskoj saradnji dve zemlje, između ostalog memorandum o razumevanju za izgradnju drugog velikog gasovoda za snabdevanje Kine ruskim gasom.

Izvor: Beta

Pročitajte i ovo...