Home VestiEkonomija Referentna kamatna stopa smanjena na osam odsto

Referentna kamatna stopa smanjena na osam odsto

by bifadmin

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) smanjio je referentnu kamatnu stopu za 0,5 procentnih poena, sa 8,5 na osam odsto, saopštila je NBS. Kako je procenjeno, međugodišnja inflacija od marta ove godine kreće se ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja, što će se nastaviti i u narednom periodu.

Narodna-banka-Srbije
„Ovakvom kretanju inflacije doprineli su faktori sa privremenim uticajem, pre svega neočekivano nizak rast regulisanih cena i primarnih proizvoda kako na svetskom, tako i na domaćem tržištu. Faktori sa trajnim uticajem, poput agregatne tražnje u narednom periodu, imaće dodatno pojačano dezinflatorno dejstvo po osnovu smanjenja plata u javnom sektoru i penzija“, ocenio je Izvršni odbor.
Očekuje se „da će započeto sprovođenje mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi umanjiti negativni uticaj spoljnih faktora koji proističe iz neizvesnosti u pogledu monetarne politike vodećih svetskih ekonomija“ i da će očekivano sklapanje aranžmana sa MMF-om predstavljati „dodatnu potvrdu kredibiliteta ekonomske politike“.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) danas je smanjio stopu devizne obavezne rezerve banaka za po jedan procentni poen, sa 29 na 28 odsto i sa 22 na 21 odsto, u zavisnosti od ročnosti, saopštila je NBS. Izdvajanja devizne obavezne rezerve banaka u dinarima povećano je za po dva procentna poena, sa 32 na 34 odsto i i sa 24 na 26 odsto. „Očekuje se da će se smanjenjem devizne obavezne rezerve osloboditi deo kreditnog potencijala banaka, što će doprineti blagom smanjenju troškova kredita i stimulativno delovati na kreditnu aktivnost banaka“, ocenila je NBS.

Izmena odluke o obaveznoj rezervi koje banaka drže kod Narodne banke Srbije, stupiće na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku Srbije, s tim da će banke prvi obračun obavezne rezerve po novim propisima dostaviti 17. novembra, prema stanju dinarske, odnosno devizne osnovice u oktobru 2014. godine.

Pročitajte i ovo...