Home VestiEkonomija U oktobru deflacija cena od 0,2 odsto

U oktobru deflacija cena od 0,2 odsto

by bifadmin

U Srbiji je u oktobru zabeležena deflacija od 0,2 odsto, koliko su, u odnosu na septembar, bile manje maloprodajne cene robe i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju, saopštio je danas Republički zavod za statistiku. Godišnja inflacija u oktobru je iznosila 1,8 odsto odsto, a za 10 meseci 2014. godine 2,2 odsto.

Pojeftinili su hrana i bezalkoholna pića (1,4 odsto), nameštaj, pokućstvo, tekuće održavanje stana i komunikacije (0,4 odsto) i alkoholna pića i duvan (0,1 odsto). Poskupele su usluge rekreacije i kulture (2,5 odsto), zatim stanovanje, voda, električna energija, gas i druga goriva (jedan odsto), obrazovanje (0,8 odsto), zdravstvo (0,6 odsto), restorani i hoteli (0,5 odsto), odeća i obuća (0,4 odsto) i transport (0,1 odsto).

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju oktobra 2014. godine iznosile su 10 milijardi i 715 miliona evra, što je za oko 160 miliona evra manje nego na kraju septembra, saopštila je NBS. Taj iznos deviznih rezervi obezbeđuje pokrivenost novčane mase (M1) od 313 odsto i pokrivenost više od sedam meseci uvoza robe i usluga.

oporavak od recesije

Veći devizni priliv u oktobru bio je po osnovu prodaje državnih hartija od vrednosti denominovanih u evrima na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 45,3 miliona evra. Značajniji odlivi iz deviznih rezervi realizovani su po osnovu izmirivanja obaveza prema inokreditorima u iznosu od 96,1 milion evra, smanjenja više izdvojene devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 39,6 miliona evra i otplate duga MMF-u u iznosu od 30,4 miliona evra.

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devize banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a, na kraju oktobra su iznosile oko 7,9 milijardi evra.

Trgovina devizama na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru je iznosila 544,4 miliona evra i bila je za 50,6 miliona evra manja nego u prethodnom mesecu. Za prvih deset meseci ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je oko 4,7 milijardi evra.

U oktobru dinar je nominalno oslabio prema evru za 0,2 odsto, a NBS je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu prodajom 140 miliona evra, kako bi ublažila prekomerne kratkoročne promene deviznog kursa.

Pročitajte i ovo...