Home VestiEkonomija Erste analitičari: SAD jedina svetla tačka u svetskoj ekonomiji

Erste analitičari: SAD jedina svetla tačka u svetskoj ekonomiji

by bifadmin

U najnovijem izveštaju Erste Grupe stoji da evrozonu u narednoj godini očekuje umeren oporavak, a SAD nastavak snažnog rasta ekonomije. U 2014. godini evrozona bi trebalo da ostvari rast BDP-a od 0,8%, a u narednoj godini od 1,1%. Što se tiče Amerike, u njoj je izgleda rast ove godine bio mnogo brži, čak 2,3%, a u 2015. mogao bi dostići i 2,9%.

U narednoj godini evrozona bi trebalo da se fokusira na privlačenje investicija, u čemu bi mogla da joj pomogne reforma bankarskog sistema, ali i tržišta. S ozbirom na usporavanje inflacije koje traje još od 2011. godine i ona bi trebalo da bude jedan od prioriteta EU vlasti, mada se očekuje da će ona u 2015. biti u blagom porastu.

Na nivou pojedinačnih članica razočaravajući je razvoj situacije u Italiji i Francuskoj, dok Španija beleži solidan ekonomski rast (u trećem kvartalu od 0,5%). Francuska bi 2014. trebalo da ima rast od 0,4% a u narednoj godini od 0,8%. Ekonomija Italije je u prva tri kvartala ove godine usporila za 0,4%, a očekuje se da će njen ovogodišnji rast zbog toga iznositi -0,3%. U 2015. bi pak on mogao da se poveća na 0,5%. Ukrajinska kriza i međusobne sankcije sa Rusijom su uticale na smanjenje izvoza ovih zemalja, ali neke su opet bolje prevazišle ovaj problem od drugih.

Rast u najjačoj ekonomiji evrozone, Nemačkoj, je na primer u drugom kvartalu zbog pada inostrane tražnje usporio. Pa ipak, uprkos tome očekuje se da će on za ovu godinu iznositi 1,4% a za narednu 1,2%, i da bi na tom broju trebalo da se stabilizuje.

americka ekonomija

Što se tiče SAD, za nju Erste analitičari kažu da je trenutno “jedina svetla tačka u svetskoj ekonomiji”. Glavni podsticaj rastu njene ekonomije i u narednoj godini bi trebalo da bude domaća potrošnja. Još uvek nije iscrpljena dobitna kombinacija za rast američke ekonomije – rast zaposlenosti u kombinaciji sa rastom potrošnje.

Pročitajte i ovo...