Home VestiEkonomija Fresenius Medical Care Srbija otvorio novu fabriku u Vršcu

Fresenius Medical Care Srbija otvorio novu fabriku u Vršcu

by bifadmin

Kompanija Fresenius Medical Care (FMC) Srbija otvorila je novu fabriku za proizvodnju medicinskih sredstava za hemodijalizu u Tehnološkom parku u Vršcu.

Tom prilikom, Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić svečano je presekao vrpcu zajedno sa predstavnicima kompanije Fresenius Medical Care – Peterom Palmkvistom, višim potpredsednikom sektora organizacije proizvodnje proizvoda za dijalizu na globalnom nivou, Normanom Erhardom, izvršnim potpredsednikom za region severne i jugoistočne Evrope u oblasti uslužne proizvodnje i marketinga za Evropu, Srednji Istok, Afriku i Južnu Ameriku i Rajkom Hrvačevićem, generalnim direktorom kompanije Fresenius Medical Care Srbija. Zlatibor Lončar, ministar zdravlja prisustvovao je svečanom otvaranju fabrike.

Rajko Hrvacevic, Peter Palmkvist, premijer Aleksandar Vucic, Norman Erhard, Gabrijela Beneman

Vrednost ove investicije iznosi preko 16 miliona evra. Projekat otvaranja nove fabrike u Vršcu uključuje 429 novih radnih mesta, a dugoročni planovi fabrike predviđaju da broj zaposlenih dostigne 1.150.

Inače, kompanija Fresenius Medical Care prisutna je u Srbiji već trideset godina gde je u staroj fabrici proizvodila medicinska sredstava za lečenje terminalne bubrežne insuficijencije. Prosečna godišnja stopa rasta prihoda od 2010. do 2013. godine iznosila je 12% i u ovom periodu, prihodi od izvoza su u proseku porasli za 36%.

U 2013. godini, kompanija FMC Srbija izvezla je proizvode u vrednosti od gotovo 37 miliona evra u zemlje EU i Cefta, što predstavlja 66% ukupnih prihoda kompanije u 2013. godini. Otvaranjem nove fabrike, izvoz će biti udvostručen, a biće uvedeni i novi proizvodi.

Osim proizvodnje medicinskih sredstava, od 2007. godine kompanija pruža i usluge dijalize pacijentima u Srbiji. Svi dijalizni centri kompanije Fresenius Medical Care u Srbiji opremljeni su najsavremenijom tehnologijom, a u poslednje tri godine su visoko rangirani po kvalitetu dijaliznih tretmana u odnosu na druge dijalizne centre kompanije Fresenius Medical Care u Evropi.

Pročitajte i ovo...