Home VestiEkonomija Gasni sporazum Rusije i Turske

Gasni sporazum Rusije i Turske

by bifadmin

Aleksej Miler, predsednik Upravnog odbora Gasproma, i Mehmet Konuk, predsednik borda direktora naftno-gasne korporacije Botas, u Ankari su juče potpisali Memorandum o razumevanju za izgradnju podmorskog gasovoda po dnu Crnog mora do Turske, saopštio je danas Gasprom.

cev gas

Memorandum je potpisan u prisustvu predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Turske Redžepa Erdogana. Tu priliku je Putin iskoristio da objavi će biti stopiran gasovog Južni tok, zbog protivljenja Evropske unije, a što pogadja i Srbiju, koja je, popisala ugovor o učešću u tom projektu. Novi gasovod od Rusije do Turske od će biti kapaciteta 63 milijarde kubika, a 14 milijardi kubika će biti namenjeno turskim potrošačima (ista količina se isporučuje preko Balkanskog koridora), dok će skoro 50 milijardi kubika biti transportovano do granice izmedju Turske i Grčke, gde će biti organizovana isporuka. Kompresorska stanica Ruskaja, koja se gradi u regionu Krasnodarska, će biti početna tačka tog gasovoda.

Turska je trenutno drugo po veličini tržište prodaje za Gasprom, odmah iza Nemačke. Gasprom je 2013.godine Turskoj isporučio 26,7 milijardi kubika prirodnog gasa. Turska dobija prirodni gas preko „Plavog toka“ i transbalkanskih gasovoda. Gasovod „Plavi tok“, koji se proteže po dnu Crnog mora, od 2003. godine obezbedjuje direktnu godišnju isporuku oko 16 milijardi kubika ruskog prirodnog gasa do turskih potrošača. Više od 110 milijardi kubika je isporučeno preko tog gasovoda otkad je pušten u rad. Saradnja Rusije i Turske u gasnom sektoru je počela 1984. godine kada su Vlade Turske i bivši Sovjetski savez potpisale Sporazum o snabdevanju Turske prirodnim gasom.

Pročitajte i ovo...