Home VestiEkonomija Iz preduzeća u restrukturiranju biće otpušteno oko 20.000 ljudi

Iz preduzeća u restrukturiranju biće otpušteno oko 20.000 ljudi

by bifadmin

Agonija preduzeća u restrukturiranju i svih ostalih firmi koje su na spisku Agencije za privatizaciju trebalo bi da se okonča tokom sledeće godine. Od oko 85.000 ljudi, koji su u njima zaposleni, bez posla će ostati svaki četvrti radnik. Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović procenjuje da će se na evidenciju NSZ dogodine prijaviti 20.000 radnika iz ovih fabrika.

“Iako će 2015. godina biti teška i neće biti povoljna za povećano zapošljavanje, smatramo da će se viškovi nezaposlenih u preduzećima u restrukturiranju amortizovati kroz očekivano povećanje privredne aktivnosti. Smatramo da bi to mogao biti balans koji će omogućiti približno istu stopu zaposlenosti i približno isto stanje na tržištu rada kao i ove godine”, kaže Martinović.

Međutim, časopis Ekonomist objavio bi da bi srpska i hrvatska ekonomija u narednoj godini trebalo da se nađu među 15 najsporije rastućih ekonomija na svetu. Možda ipak neće tržišni rast privrede zaposliti ljude, već 2,8 milijardi dinara koje će biti odvojene za NSZ-ove aktivne mere zapošljavanja i dodatnih 500 miliona za osobe sa invaliditetom. Na spisak treba dodati još 500 miliona dinara koje bi trebalo da izdvoje lokalne samouprave. To su značajno veća sredstva u odnosu na ovu godinu, kada je bilo izdvojeno 600 miliona za aktivne mere za zapošljavanje i 500 miliona za osobe sa invaliditetom.

 

aplikacije za posao

 

“Sva programska dokumenta bi trebalo da budu usvojena početkom februara, kako bismo raspisali javne pozive za programe obuke za tržište rada, prekvalifikacije, za samozapošljavanje i ostale” navodi Martinović, i dodaje: “U ovim projektima je tokom 2014. godine učestvovalo 6.000 ljudi, a sledeće, zbog više sredstava u budžetu NSZ, planiramo da u njih uključimo čak 30.000 nezaposlenih”.

Martinović najavljuje da će, osim socijalnih programa, u skladu sa zakonom, ovim ljudima biti obezbeđena naknada za slučaj nezaposlenosti, koju će neki primati narednih pet godina dok čekaju penziju, a neki i kraće, u zavisnosti koliko im je do kraja radnog veka ostalo.

Srbija bi ovu godinu trebalo da završi stopom nezaposlenosti ispod 20% a iduće godine ona ne bi trebalo da pređe 21 procenat, kaže Zoran Martinović.
Izvor: eKapija

Pročitajte i ovo...