Home VestiEkonomija Nemci grade tri minihidroelektrane u Vrnjačkoj Banji

Nemci grade tri minihidroelektrane u Vrnjačkoj Banji

by bifadmin

Opština Vrnjačka Banja i nemačka kompanija „EES Group“ sklopili su juče sporazum o izgradnju tri minihidrocentrale u Vrnjačkoj Banji, u koje će biti uloženo oko 60 mil EUR.

voda hidrogen

Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji za korišćenje obnovljivih izvora energije i hidroenergetskog potencijala na teritoriji te opštine predviđa izgradnju tri minihidroelektrane na Zapadnoj Moravi, ukupne snage od 26 megavata (MW). Sporazum su potpisali direktor slovenačke ispostave „EES Group“ Boštjan Župančič i predsednik Opštine Vrnjačka Banja Boban Đurović.

„Realizacija investicije počinje odmah posle Nove godine“, najavio je Župančić i dodao da će domaće građevinske i ostale kompanije, od ukupne vrednosti posla (60 mil EUR), moći da dobiju posao vredan oko 45 mil EUR. On je najavio da „EES Group“ planira da do kraja 2017. godine u nekoliko opština u Srbiji – Kraljevu, Prijepolju i Ćićevcu, izgradi još 18 malih hidroelektrana, u koje će uložiti 29 mil EUR.
Procena ukupne vrednosti ulaganja u ove tri elektrane, pre detaljnog projektog rešenja, je između 2,3 i 2,7 EUR po vatu instalisane snage. Najavljeno je da će u tri hidroelektrane trajno biti zaposleno osam radnika i da će ukupna godišnja proizvodnja struje iz tih postrojenja iznositi 125 gigavat časova.

Izvor: Tanjug, eKapija

Pročitajte i ovo...