Home VestiEkonomija Porastao broj zahteva za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki

Porastao broj zahteva za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki

by bifadmin

Broj podnetih zahteva za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki je u Republičkoj komisiji u 2014. godini povećan je za 30% u odnosu na prethodnu godinu, dok je u 2013. godini zabeleženo povećanje od 35% u odnosu na 2012. godinu. Istovremeno ukupan broj primljenih predmeta u Republičkoj komisiji je u 2014. godini povećan za 36%, što predstavlja izuzetno veliki procenat.

076

„Sistem javnih nabavki u Srbiji znatno je poboljšan i zadovoljstvo nam je što možemo da kažemo da prema godišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku beležimo pozitivne rezultate. Međutim, još mnogo posla je pred nama i u tome nam može pomoći podrška medija i javnosti,” rekla je Jelena Vlahović, savetnik u Upravi za javne nabavke.

Da podsetimo, stupanjem na snagu novog Zakona o javnim nabavkama („Sl. Glasnik RS“ br. 124/12) sistem javnih nabavki u Republici Srbiji je unapređen i usklađen sa direktivama Evropske Unije. Uprava za javne nabavke i Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki su dobili nove nadležnosti i ovlašćenja čime je stvoren pravni okvir za efikasnije vršenje kontrole postupaka javnih nabavki.

Pročitajte i ovo...