Home VestiEkonomija “Region CIE, sem Srbije i Bugarske, imaće dovoljno gasa za grejanje”

“Region CIE, sem Srbije i Bugarske, imaće dovoljno gasa za grejanje”

by bifadmin

U najnovijem izveštaju Erste Grupe stoji da zemlje Centralno-istočne Evrope (CIE) sve više podržavaju Ukrajinu a sve manje Rusiju. Većina zemalja ovog regiona pokazala je otpornost na negativne uticaje ove geopolitičku krize, kao i pripremljenost na moguće nestašice gasa ove zime.

Rusko-ukrajinski sukob ima najveći uticaj na ekonomije ove dve zemlje – ukrajinska ekonomija je u slobodnom padu a ruska pati zbog pada cena nafte, od odliva kapitala, pada životnog standarda i valute. Domaća tražnja pada u obema državama, što se odražava i na izvoz ostalih evropskih zemalja.

Ruske sankcije nametnute članicama EU međutim nisu mnogo pogodile zemlje CIE jer je njihov izvoz hrane u Rusiju bio mali, od 0,1% do 0,3% BDP-a, s tim što su najveći izvoz imale Poljska i Mađarska.

Šta više, iz Erste Grupe kažu da je uticaj ovih sankcija na zemlje CIE ravan nuli i da nije uticao na dinamiku njihovog rasta u trećem kvartalu 2014. Rast ekonomija u ovim zemljama bi trebalo da bude višestruko brži nego u članicama evrozone, što se objašnjava rastom domaće tražnje – privatna potrošnja je u trećem kvartalu porasla za 2% u Češkoj, Poljskoj i Rumuniji. I u drugim zemljama raste unutrašnja tražnja, te su one manje izložene spoljašnjim rizicima.

Što se tiče grejanja, otkazivanje izgradnje Južnog toka može se delimično nadomestiti Severnim tokom (od Viborga u Rusiji do Grajfsvalda u Nemačkoj). Evropa će ubuduće intenzivirati diversifikaciju snabdevanja gasom a rešenje energetskih problema potražiti na unutrašnjem planu.

bez grejanja

Slovačka i Mađarska su se povezale izgradnjom gasovoda koji će narednih pet godina snabdevati nemački E.ON Global Commodities. Time bi trebalo da budu rešeni svi veći problemi Mađarske. Tu su takođe i dva projekta Poljske, Češke i Slovačke izgradnje gasne infrastrukture koji bi trebalo da dobiju finansijsku podršku novog investicionog programa Evropske komisije.

Jugoistočna Evropa međutim ima problem sa dovodom gasa. Zbog toga Rumunija planira da do kraja decenije izgradi gasovod koji bi povezivao Mađarsku, Bugarsku i Crno more vrean 1,1 milijardu evra.

Dok će se dakle ostale zemlje CIE za grejanje ove sezone snaći, Srbija i Bugarska, koje su se mnogo oslanjale na Južni tok, mogle bi biti u problemu, kažu analitičari iz Erste Grupe.

Pročitajte i ovo...