Home VestiEkonomija Više žitarica na planeti, manje u nestabilnim zemljama

Više žitarica na planeti, manje u nestabilnim zemljama

by bifadmin

OECD saopštava da će ove godine biti proizvedena rekordna količina od 2,5 milijardi tona žitarica. To je porast od 0,3% u odnosu na prethodnu godinu, bar sudeći prema prognozama ogranka Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

Međutim, ovaj izveštaj istovremeno upozorava da, iako se proizvodnja hrane u proseku poboljšava, ona zapravo opada u više zemalja koje su ugrožene konfliktima, prirodnim nepogodama ili epidemijom ebole. To znači da 38 zemalja sveta ima manjak ili bar nestabilno snabdevanje hranom, od čega je njih 29 u Africi.

hrana u africi

Zapadna Afrika je pogođena smanjenjem useva zbog ebole a zbog porasta nasilja je i u Centralnoafričkoj republici skoro prepolovljena proizvodnja žitarica pa se očekuje hitna pomoć u hrani za ovaj region.

Što se tiče Azije, Sirija će zbog građanskih sukoba zabeležiti pad proizvodnje žitarica i to uglavnom zbog napuštenih poseda, smanjenja radne snage, uništenih stanica za napajanje električnom energijom kao i zbog suše. Isto je i u Iraku.

Veliki broj raseljenih lica iz ovih zemalja je inače na zemlje pružaoce azila pojačao pritisak za pribavljanje još hrane.

Pročitajte i ovo...