Home VestiEkonomija Banke koje su odobravale kredite u CHF su se i same zaduživale u ovoj valuti

Banke koje su odobravale kredite u CHF su se i same zaduživale u ovoj valuti

by bifadmin

Banke koje su odobravale kredite u švajcarskim francima su se u tom vremenu i same zaduživale u ovoj valuti o čemu Narodna banka Srbije raspolaže samo sa zbirnim podacima, saopštio je Kabinet guvernera NBS.

Poslovne banke na teritoriji Republike Srbije koje su u periodu 2006–2008. godine plasirale kredite u švajcarskim francima – bile su zadužene u istoj valuti po osnovu kredita i po osnovu depozita. Na kraju 2006. godine zaduženja, odnosno obaveze banaka u CHF po osnovu kredita iznosile su 164 miliona CHF, a po osnovu depozita 192 miliona CHF. Na kraju 2007. godine obaveze banaka po osnovu kredita iznosile su 497 miliona CHF, odnosno 428 miliona CHF po osnovu depozita, a na kraju 2008. godine 386 miliona CHF po osnovu kredita, odnosno 686 miliona CHF po osnovu depozita. Narodna banka Srbije ne raspolaže bližim podacima pod kojim uslovima su se banke u periodu 2006–2008. godine zaduživale u CHF (datum zaduživanja, od koga, u kom vremenskom roku i po kojim kamatnim stopama), s obzirom na to da prema važećim propisima ne postoji obaveza banaka da podatke o uslovima svog zaduženja dostavljaju Narodnoj banci Srbije.

Na kraju saopštenja NBS navodi da „posebno skreće pažnju da kada se analizira struktura izvora finansiranja banaka u švajcarskim francima, treba uzeti u obzir i činjenicu da su banke u posmatranom periodu intenzivno koristile finansijske derivate za usklađivanje svojih pozicija u švajcarskim francima“.

Pročitajte i ovo...