Home Vesti Na lokalu najveći teret usklađivanja sa EU u zaštiti sredine

Na lokalu najveći teret usklađivanja sa EU u zaštiti sredine

by bifadmin

Problemi lokalnih samouprava pri usklađivanja standarda sa EU u zaštiti životne sredine jesu manjak finansijskih sredstava, mali broj zaposlenih koji se tom oblašću bave, kao i to što se zakoni ne primenjuju, ocenio je Miodrag Gluščević iz Stalne konferencije gradova i opština (SKGO). Procenjuje se da će Srbiji za dostizanje evropskih standarda u zaštiti životne sredine biti potrebno više od 10 milijardi evra pri čemu najviše za usklađivanje sa tzv. teškim direktivama u domenu upravljanja vodama, zaštite voda, upravljanja otpadom i industrijskog zagađenja.

On je 29. januara na završnoj radionici „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji u procesu evropskih integracija“ rekao da lokalne samouprave podnose najveći teret prilikom prilagođavanja standardima Evropske unije u zaštiti životne sredine, te je neophodno prepoznati njihove potrebe i zahteve.

„Najveći deo propisa koji su uvršćeni u naše zakonodavstvo i oni koje ćemo tek uvoditi radi prilagođavanja standardima EU sprovodi se na lokalnom nivou koji tako mora da iznese najveći teret“, rekao je Gluščević.

Gluščević je podsetio da je SKGO uključena u proces priprema pregovora sa EU o poglavlju 27, koje se odnosi na životnu sredinu, i istakao da čini sve da se pozicije lokalne samouprave prepoznaju.

Pročitajte i ovo...