Home Slajder Škotska zabranila fraking

Škotska zabranila fraking

by bifadmin

Škotska je uvela moratorijum na izdavanje dozvola za vađenje gasa iz škriljaca dva dana nakon što su poslanici u Vestminsterskoj palati odbacili zabranu eksploatacije u Velikoj Britaniji. Škotski parlament najavio je da će sprovesti javne konsultacije i istraživanja uticaja eksploatacije gasa iz škriljaca metodom “frakinga” (fracking) na javno zdravlje pre nego što dozvoli ponovno izdavanje dozvola. Procenjuje se da Škotska ima toliko gasa iz škriljaca da može da pokrije potrebe cele Britanije za gasom tokom tri decenije.


“Fraking” (fracking) podrazumeva hidrauličko lomljenje stena radi eksploatacije gasa iz škriljaca. Tokom te procedure u zemljište se ubrizgavaju hemijske supstance i voda, što posebno zabrinjava borce za čistiju prirodnu sredinu.

Moratorijum je objavio škotski ministar energetike Fergus Iving (Ewing) iz škotske Nacionalne partije. I laburisti podržavaju zabranu eksploatacije gasa iz škriljaca bez adekvatne zaštite i kažu da je težnja vlade u Londonu za gasom iz škriljaca “fanatična”.

Britanski premijer Dejvid Kameron (David Cameron) ocenio je da gas iz škriljaca može da pomogne obezbeđenju energetske sigurnosti i snižavanju cena, kao i u borbi s klimatskim promenama.

Procenjuje se da Škotska ima oko 80 hiljada milijardi kubnih metara gasa iz škriljaca, što je dovoljno da se pokriju britanske potrebe za gasom tokom više od 30 godina.

Energetskom mapom puta 2050 Evropske komisije gas je identifikovan kao ključno gorivo u nastojanjima da se smanji emisija štetnih gasova. Istovremeno je eksploatacija gasa iz škriljaca u Evropskoj uniji strogo regulisana.

Na objavu moratorijuma oštro je reagovao poslanik konzervativaca u Evropskom parlamentu Ian Dankan (Ian Duncan) rekavši da se škotska vlada “igra politike sa škotskim radnim mestima”.

“Škotska vlada već ima značajnu količinu dokaza o bezbednosti i uspešnosti metoda vađenja gasa iz škriljaca”, istakao je Dankan.

“U trenutku kada su radna mesta na Severnom moru pod pritikom, čini se perverznim da škotska vlada ignoriše mogućnosti koje pružaju nekonvencionalni gas i nafta”, dodao je Dankan, preneo je EurActiv.com.

Organizacija Pritelji Zemlje Škotska saopštila je da je zabrana “testament istrajnosti ljudi i zajednica širom zemlje koji su se neumorno borili protiv te industrije poslednjih godina”.

“Potraga za novim fosilnim gorivom je poslednje što nam treba u kontekstu najnovijih upozorenja klimatologa i nije odgovoran potez zemlje koja nastoji da ostvari (energetske i klimatske) ciljeve”, zaključila je ta organizacija.

Inače, gas iz škriljaca je prirodni gas zarobljen ispod stena poznatih kao škriljci.

Eksploatacija tog gasa je kontroverzna i protivnici tvrde da kod vađenja gasa metodom “frakinga” može da dođe do curenja opasnih hemikalija i zagađenja vode. Takođe kažu da “fraking” za posledicu ima sleganje tla na mestima gde se primenjuje.

Evropske rezerve gasa iz škriljaca procenjuju se na 639 hiljada milijardi kubnih stopa.

Izvor: EurActiv.rs

Pročitajte i ovo...