Home VestiEkonomija PwC: SAD pretekle Kinu kao zemlja na čije tržište privrednici žele da se plasiraju

PwC: SAD pretekle Kinu kao zemlja na čije tržište privrednici žele da se plasiraju

by bifadmin

U odnosu na prošlu godinu, manji broj generalnih direktora misli da će u narednih 12 meseci doći do pojačanog privrednog rasta u svetu, s time što je njihovo uverenje u sopstvenu sposobnost da dovedu do rasta prihoda svojih kompanija ostalo na istom nivou – ovako se izjasnilo više od 1.300 generalnih direktora u 18. godišnjoj anketi društva PwC koja se sprovodi među generalnim direktorima u svetu. Rezultati istraživanja objavljeni su na otvaranju godišnjeg sastanka Svetskog ekonomskog foruma koji se održava u Davosu u Švajcarskoj.

 

Globalna privreda

Generalni direktori su manje optimistični u pogledu izgleda za rast i razvoj globalne privrede nego pre godinu dana. Njih 37% misli da će doći do pojačanog privrednog rasta u svetu 2015. godine. Prošle godine je 44% generalnih direktora iskazalo ovakav stav. Upada u oči podatak da 17% generalnih direktora misli da će doći do pada privrednog rasta, što je dvostruko veći procenat u odnosu na period od pre godinu dana (7%). Preostalih 44% očekuje da će privredni uslovi ostati isti.

Posmatrano po regionima, rezultati se značajno razlikuju. Generalni direktori u zemljama azijsko-pacifičkog regiona izražavaju najviše optimizma kada je reč o globalnoj privredi, njih 45% predviđa pojačan privredni rast, za njima slede generalni direktori u zemljama Bliskog istoka (44%) i Severnoj Americi (37%).

Sa druge strane, samo 16% generalnih direktora u zemljama centralne i istočne Evrope očekuje pojačan privredni rast. Generalni direktori u zemljama čije su privrede u razvoju kao što su Indija (59%), Kina (46%) i Meksiko (42%) izražavaju veći optimizam u pogledu privrednog rasta nego generalni direktori u zemljama koje imaju razvijenu privredu kao što su SAD (29%) i Nemačka (33%).

Rast prihoda

Uprkos smanjenim izgledima za rast i razvoj globalne privrede, generalni direktori ostaju uvereni u izglede za rast i razvoj svojih kompanija. Njih 39% je iskazalo da su „veoma uvereni“ u porast prihoda svojih kompanija u narednih 12 meseci. Rezultat je isti kao prošle godine, ali je malo veći nego 2013. kada je njih 36% iskazalo takav stav.

Generalni direktori u zemljama azijsko-pacifičkog regiona (45%) izražavaju izuzetnu sigurnost u rast prihoda, isto kao prošle godine. Bliski istok još uvek je jedan od regiona u kojima postoji najviše optimizma. Naime, 44% generalnih direktora izražava izuzetnu sigurnost u rast prihoda, premda je njihov procenat značajno manji nego prošle godine kada ih je bilo 69%.

Uverenje generalnih direktora u rast prihoda veće je u Severnoj Americi, gde je procenat generalnih direktora koji izražavaju takav stav porastao sa 33% na 43%. Generalni direktori u zemljama zapadne Evrope (31%), kao i centralne i istočne Evrope (30%) izražavaju najmanje optimizma kada je reč o izgledima za rast i razvoj njihovih kompanija.

Posmatrano po zemljama, na vrhu liste nalaze se generalni direktori u Indiji, gde njih 62% izražava izuzetnu sigurnost u kratkoročni rast i razvoj. Ostale zemlje koje se nalaze na vrhu liste su Meksiko (50%), SAD (46%), Australija (43%) UK i Južna Afrika (39%), Kina (36%), Nemačka (35%) i Brazil (30%).

Zemlje koje su najmanje uverene u rast i razvoj su Francuska (23%), Venecuela (22%), Italija (20%), Argentina (17%) i, na dnu liste, Rusija u kojoj samo 16% generalnih direktora izražava uverenost u rast prihoda u 2015. godini. Prošle godine je 53% generalnih direktora iskazalo ovakav stav pa je Rusija bila zemlja u kojoj su generalni direktori izrazili najveću sigurnost u rast prihoda.

Iznoseći svoja zapažanja u pogledu rezultata, Denis M. Nali (Dennis M. Nally), predsednik društva PricewaterhouseCoopers International, kaže: „Svet se suočava sa velikim izazovima: ekonomskim, političkim i društvenim.“ Generalni direktori su i dalje oprezni kada je reč o kratkoročnim izgledima za svetsku privredu, kao i za rast prihoda svojih kompanija. Premda se čini da se zrela tržišta poput SAD oporavljaju, ostala tržišta poput Evrozone i dalje se bore. Neka tržišta u razvoju se ubrzano šire, dok druga stagniraju. Pronalaženje strateške ravnoteže u cilju očuvanja dinamike rasta prihoda na tržištu koje se neprestano menja i dalje predstavlja veliki izazov.

Generalni direktori u zemljama koje proizvode naftu izražavaju značajno manju sigurnost u rast prihoda, što je posledica pada cene sirove nafte na tržištu. Primera radi, generalni direktori u Rusiji su u prošlogodišnjoj anketi iskazali izuzetnu sigurnost u rast prihoda, dok su u ovogodišnjoj anketi iskazali najmanju sigurnost u rast prihoda. Generalni direktori na Bliskom istoku, u Venecueli i Nigeriji takođe nisu bili tako sigurni u rast prihoda.

Strategije za rast

Generalni direktori navode SAD kao najvažnije tržište na koje žele da se plasiraju u narednih 12 meseci i po prvi put od kako je ovo pitanje uvršteno u anketu pre pet godina SAD se nalaze ispred Kine. Ukupno posmatrano, 38% generalnih direktora navodi SAD kao jednu od tri zemlje na čija tržišta žele da se plasiraju, 34% navodi Kinu, 19% Nemačku, 11% Ujedinjeno Kraljevstvo, dok 10 % generalnih direktora navodi Brazil.

Generalni direktori navode da će primeniti izvestan broj poslovnih strategija u cilju osnaživanja svojih kompanija u narednih 12 meseci. Ukupno posmatrano, 71% generalnih direktora navodi da će smanjiti troškove, 51% navodi da će oformiti strateški savez ili uspostaviti zajedničko ulaganje, 31% navodi da će poveriti poslovni proces ili funkciju eksternom izvršiocu, a 29% navodi da će pristupiti spajanju, pripajanju i preuzimanju preduzeća (23% prošle godine).

Šta najviše zabrinjava generalne direktore?

Preopterećenost propisima je i dalje na vrhu liste razloga za zabrinutost, što je navelo 78% generalnih direktora u svetu. Ovo je za 6 procentnih poena više u odnosu na prošlu godinu što je najbolji rezultat od kako se anketa sprovodi. Zemlje u kojima je zabrinutost zbog preopterećenosti propisima izuzetno visoka su Argentina (98%), Venecuela (96%), SAD (90%), Nemačka (90%), Ujedinjeno Kraljevstvo (87%) i Kina (85%).

Ostali najvažniji razlozi za zabrinutost koje su generalni direktori naveli su: dostupnost kadrova sa adekvatnim znanjima i veštinama (73%), fiskalni deficit i dug države (72%), geopolitička neizvesnost (72%), povećanje poreskih obaveza (70%), opasnost od sajber kriminala i nepostojanje zaštite podataka (61%), što je znatno više u odnosu na 48% prošle godine, kao i nestabilnost u društvu (60%), promena potrošačkog obrasca (60%) i brzina tehnoloških promena (58%).

Stepen zabrinutosti generalnih direktora u odnosu na prošlu godinu veći je u svim oblastima osim u oblasti troškova energije gde je procenat generalnih direktora koji iskazuju zabrinutost neznatno pao na 59%.

Konkurentsko okruženje

Trećina generalnih direktora u svetu navodi da je njihova kompanija otpočela poslovanje u jednom ili više novih sektora, odnosno da je o tome razmišljala u poslednje tri godine, dok više od polovine njih (56%) veruje da će kompanije sve više predstavljati konkurenciju kompanijama u drugim sektorima u naredne tri godine. Generalni direktori smatraju da njihova kompanija ima, ili bi mogla imati ozbiljnu konkurenciju u sledećim sektorima: tehnologije (32%), maloprodaja i veleprodaja/distribucija (19%), kao i komunikacije, zabava i mediji (6%).

Generalni direktori stupaju u zajedničke poduhvate, strateške saveze i neformalnu saradnju radi sticanja konkurentske prednosti, i to kroz saradnju sa dobavljačima (41%), kupcima (41%) i akademskom zajednicom (32%). Kao glavne argumente za pomenutu saradnju navode dostupnost novih kupaca, novih tehnologija, pristup novim tržištima i inovacije.

Saradnja sa Vladom

Generalni direktori navode da osnovni prioritet svake vlade treba da bude očuvanje konkurentnog i efikasnog poreskog sistema – ovakav stav je iskazalo 67% ispitanika. Međutim, samo 20% generalnih direktora je izjavilo da je njihova zemlja sa uspehom uspostavila takav sistem. Isto tako, 60% generalnih direktora visoko ceni dostupnost kvalifikovane radne snage, dok njih 21% smatra da u njihovoj zemlji ima dovoljno kvalifikovane radne snage. Ostali prioriteti vlade, po mišljenju generalnih direktora, trebalo bi da budu fizička infrastruktura (49%), povoljan kapital (29%) i digitalna infrastruktura (28%). Smanjen rizik od klimatskih promena kao veoma važno pitanje prioritet je za samo 6% ispitanika.

Era digitalnih tehnologija

Pojava digitalnih tehnologija je u potpunosti izmenila način na koji kompanije posluju; 58% generalnih direktora izražava zabrinutost zbog brzine kojom dolazi do tehnoloških promena u odnosu na 47% ispitanika prošle godine. Da su mobilne tehnologije najznačajnije za njihovu kompaniju smatra 81% generalnih direktora; zatim slede pretraživanje podataka i analiza (80%), mehanizmi zaštite od sajber kriminala (78%), poslovni procesi omogućeni kroz principe društvenih medija u radnom okruženju (61%) i tehnologija računarstva u oblaku (Cloud Computing) (60%). Kompanije ostvaruju najveću korist od digitalnih tehnologija u sledećim oblastima: operativna efikasnost (88%), podaci i analiza podataka (84%) i iskustvo kupaca (77%).

“Generalni direktori dobro znaju da moraju da se prilagode disruptivnim promenama koje nastaju u oblasti savremenih tehnologija i na tržištima na kojima oni posluju. Stoga je potrebno da se u svom poslovanju oslanjaju na tehnologije kako bi klijentima obezbedili dodatnu vrednost. Nov način razmišljanja i poslovanja u novom konkurentskom okruženju od ključnog je značaja za uspeh poslovanja,” zaključuje Denis Nali.

Raznolikost talentovanih kadrova i adaptabilnost

Polovina generalnih direktora u svetu navodi da će u narednih 12 meseci povećati broj zaposlenih u svojim organizacijama, dok njih 21% očekuje smanjenje broja zaposlenih (otprilike isto kao prošle godine). U nastojanju da pronađu adekvatne kadrove, 81% generalnih direktora navodi da od kandidata traži da poseduju širi spektar znanja i veština. Gotovo dve trećine organizacija u kojima rade anketirani generalni direktori (64%) ima uspostavljenu strategiju kojom se promovišu raznolikost talentovanih kadrova i njihovo uključivanje u procese, dok bezmalo jedna trećina organizacija takvu strategiju nema. Od onih koji takvu strategiju imaju, 85% kaže da im je to poboljšalo rezultate poslovanja.

Pročitajte i ovo...