Home VestiEkonomija Samsung mora da pronađe rešenje

Samsung mora da pronađe rešenje

by bifadmin

 

Pošto je američki Apple pre dva dana objavio rekordne rezultate prodaje i ostvarenog neto profita,njegov najveći rival na globalnom tržištu pametnih telefona, južnokorejski Samsung mora da preduzme neko radikalno rešenje kako bi preokrenuo rezultat ove „utakmice“ u svoju korist, pogotovu imajući u vidu da je u poslednjem tromesečju zabeležio prvi pad profita posle tri uzastopne godine.
U četvrtom kvartalu 2014, profit Samsunga je pao za čak 36% u odnosu na isti period prethodne godine, a doprinos segmenta mobilnih telefona ukupnom profitu iznosio je 58%, u poređenju sa 70% u 2013.

Analitičari tržišta smart uređaja kažu da je pojava većeg broja proizvođača koji nude modele po ekonomičnijim cenama u nekoliko godina tiho podrivala položaj Samunga, dok su modeli Apple-a među potrošačima percipirani kao stvar prestiža. Takođe, Apple izvlači koristi i iz činjenice da ima relativno mali broj modela u ponudi, dok Samung ima čak preko 400 različitih modela i njihovih podvarijanti, što samo zbunjuje potencijalne kupce, ali i ukazuje na nedostatak marketinškog fokusa na glaven proizvode.

Izvor: CNBC

Pročitajte i ovo...