Home Slajder Špansko građevinarstvo se oporavlja

Špansko građevinarstvo se oporavlja

by bifadmin

Kolaps tržišta nekretnina 2008. godine gurnuo je Španiju u krizu. Pre krize u toj zemlji je vladala prava građevinska groznica – godišnje se gradilo 700.000 stanova a u tom sektoru je radilo 1,9 miliona ljudi. Sada se beleže prvi obrabrujući znaci da taj sektor počinje da se oporavlja, iako je i dalje na hiljade stanova izgrađenih pre krize prazno, a ove godine se ne očekuje rast u tom sektoru.


Španiju, četvrtu privredu u zoni evra tokom 2000-tih godina je tresla „građevinska groznica“. Svake godine se gradilo 700.000 novih stanova, isto koliko u Francuskoj, Nemačkoj i Britaniji zajedno.

Regioni i opštine ulagali su u velike infrastrukturne projekte, poput aerodroma Hueska u Pirinejima koji jedva da se sada koristi, i stambenog kompleksa u Sesenji, kod Toleda, koji je praktično napušten.

Pre krize oko 1,9 miliona ljudi je radilo u građevinarstvu. Danas ih je nešto manje od 700.000. Ali u proteklih nekoliko meseci, taj sektor počinje da oživljava. Prema podacima španskog Ministarstva rada od 2. decembra, u tom sektoru je u novembru otvoreno 10.000 radnih mesta.

„To je povezano sa intenziviranjem javnih radova“, rekao je portparol Nacionalne konfederacije u sektoru građevinarstva.

Taj trend bi trebalo da se nastavi 2015. pošto nacrt budžeta predviđa povećanje ulaganja u infrastrukturu za 6%. „U sektoru građevine vlada optimizam, delično i zbog onoga što je najavio ministar za javne radove“, kaže Havijer Vaka (Javier Vaca), direktor za razvoj poslovanja u španskoj građevinskoj firmi FCC.

Ipak, postepen oporavak nije vezan samo za javne radove. „Poboljšanje koje je konstatovano kada je reč o ulaganjima u građevinarstvo početkom godine, nastavilo se i proteklih nekoliko meseci“, saopštila je krajem novembra Banka Španije.

U oblasti stambene gradnje se, takođe, dešavaju promene. „Ima više faktora zbog kojih mislimo da smo došli do tačke preokreta“, poput vrlo povoljnih kamatnih stopa na kredite za građane i povećanja broja građevinskih dozvola, kaže Migel Kardozo (Miguel Cardoso), glavni ekonomista u odeljenju za istraživanja u banci BBVA.

U prvih devet meseci 2014. broj građevinskih dozvola za stanove se povećao za 5,7% u odnosu na isti period prošle godine, podaci cu BBVA.

Taj trend se beleži iako u Španiji i dalje u ponudi ima dosta stanova izgrađenih pre krize. „Problem je u tome što se dobar deo te ponude ne nalazi u gradskim sredinama koje se ubrzano razvijaju“, poput Madrida ili Barselone, rekao je Kardozo. Većina tih stanova nalazi na obali ili u unutrašnjosti zemlje i trebalo je da služe za odmor ili da imaju ulogu drugog stana.

Iako se vide ohrabrujući znaci, u građevinarstvu ove godine neće se beležiti rast. U celini, aktivnost bi u 2014. trebalo da opadne za 2,4%, pre nego što se obnovi rast 2015, prognoze su Katalonskog instituta za građevinarstvo (Itec). Prema tim projekcijama, u 2015. se očekuje rast od 1,8% i zatim njegovo znatno uvećanje na 5% u 2017.

To je dobra vest za sektor koje je toliko dugo trpeo teškoće. Udeo građevinskog sektor u španskom bruto domaćem proizvodu koji je u 2007. bio 20% sada je pao na 5%, podaci su instituta Itec.

U Španiji očekuju i povratak stranih investitora a dobar primer predstavlja dolazak meksičkog magnata Karlosa Slima, drugog najbogatijeg čoveka u svetu, koji će uložiti 650 miliona evra u FCC i tako postati glavni akcionar te kompanije.

Stručnjaci smatraju da nije neophodno da se aktivnosti u sektoru moraju obnoviti do nivoa pre krize. „Nekada je tržište nekretnina nagoveštavalo ekonomski oporavak. Ovog puta taj sektor nije uzrok ekonomskog rasta, već je njegova posledica“, kaže Migel Kardozo.

Izvor: AFP

Pročitajte i ovo...