Home Slajder Svake godine Mađarsku napusti 1.000 lekara zbog boljih plata u Evropi

Svake godine Mađarsku napusti 1.000 lekara zbog boljih plata u Evropi

by bifadmin

Broj mađarskih lekara koji dobijaju posao van granica zemlje je u porastu. Postoje čak i agencije koje im pomažu da nađu posao u inostranstvu, piše Gardijan a prenosi mađarski poslovni portal Business.hu.

Plate lekara u okruženju su čak deset puta veće nego u Mađarskoj, gde bi lekari bili sretni i kad bi zarađivali samo tri puta više nego sada. Skoro četvrtina ispitanih lekara je rekla da je ključni faktor zašto se ne bi vratili kući “ endemska korupcija “ u mađarskom sektoru zdravstva. Preko dve trećine mađarskih lekara koji rade u Velikoj Britaniji nemaju planove da se vrate kući, proizilazi iz ankete Szinapszis.

„Svaki dan, u poslednjih šest godina, tri lekara i dve medicinske sestre napuste Mađarsku“, rekao je Gardijanu Janoš Belteczki, šef Udruženja mađarskih lekara, koji kaže da se sve zemlje centralne i istočne Evrope suočavaju sa problemom odlaska svojih stručnih medicinskih radnika i pokušavaju različitim merama da ih zadrže.

„Mi smo uvek govorili o problemu korupcije: plate su 10 puta veće u Švedskoj, Norveškoj, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, gde god, nego u Mađarskoj, “ rekao je Belteczki , koji je pozvao na jačanje regionalne solidarnosti po ovom pitanju i povećavanje mesečne plate prosečnog mađarskog doktora, na oko 1.500 evra sa sadašnjih 500.

Vlada je obećala 20 milijardi forinti za bonuse mladim lekarima u pokušaju da uspori odliv mladih diplomaca u zapadne zemlje. Međutim, u mađarskim bolnicama u kojima vlada oskudica, taj pokušaj je doveo do podela, jer zahvaljujući njemu neki mladi lekari sada mogu da zarađuju više od specijalista.

„Ono što administracija radi je haotično, “ rekao je Gardijanu Đula Princ šef odeljenja infektologije u Szent Laszlo i Istvan bolnici u Budimpešti.

A Tim kompanija za regrutovanje zdravstvenih radnika smešta svoje klijente doktore u bolnice pod jurisdikcijom Nacionalne zdravstvene službe (NHS) u Velikoj Britaniji i Irskoj, a operiše iz male kancelarije smeštene u blizini mađarske opere.

„Bilo je zaista teško ubediti NHS bolnice da iako moraju da plate naknadu za naše usluge, to mnogo jeftinije nego unajmiti domaćeg doktora na zamenu“, rekla je menadžer za plasman doktora Emeše Tot – Batizan.

Kompanija sada ima dobre odnose sa bolnicama u Severnoj Irskoj, u Londonu i nekim drugim engleskim gradovima. Oni su specijalizovani za zapošljavanje lekara na britanskim ostrvima, dok se druge slične kompanije koncentrišu na Norvešku, Nemačku i Švedsku.

„Ima mnogo takvih niša na tržištu, “ kaže Tot-Batizan.

Državni podsekretar za zdravstvo, Gabor Zombor, smatra ukidanje „plaćanja u doktorski džep „, zaostavštine socijalističkog režima koja je podmazivala funkcionisanje mađarskih zdravstvenih usluga, prvim neophodnim korakom za dovođenje ovog sektora u red. To je bila tema njegovog pristupnog govora kada je naimenovan na ovu funkciju.

Belteczki nije tako optimističan. On kaže „mi govorimo o reformi zdravstva, ali istina je da nemamo dovoljno novca za zdravstvo, “ dodajući da “ sada u Mađarskoj, morate da radite za manje novca, ili da radite mnogo više.“

Pročitajte i ovo...