Home VestiEkonomija B&F reč nedelje: Javno privatna partnerstva

B&F reč nedelje: Javno privatna partnerstva

by bifadmin

Uporedo sa iscrpljivanjem moći zaduživanja, Srbija se okrenula promovisanju koncesija i javno privatnom partnerstvu kao izvorima za finansiranje novih projekata na državnom i lokalnom nivou. Zakon o javno privatnom partnerstvu je usvojen još 2011. godine, ali je do sada bio primenjivan daleko manje od očekivanja, delom i zbog nedovoljno dobrih zakonskih rešenja.

Većinu velikih projekata koji zahtevaju pozamašne investicije država Srbija planira da realizuje pomoću javno privatnih partnerstava. Na primer infrastrukturu za unapređenje upravljanja otpadom u Beogradu, odnosno povećanje kapaciteta za reciklažu.

Ili osnovne higijenske uslove za 30% teritorije Beograda koja nije pokrivena kanalizacionom mrežom. Prestonica Srbije bi u ovom poslu trebalo da se ugleda na Bukurešt, Budimpeštu i Prag, koji su izvor finansiranja za projekte širenja kanalizacije pronašli u javno privatnim partnerstvima.

 

JPP

 

Pa čak i metro bismo mogli da izgradimo zajedničkim sredstvima Grada i privatnih kompanija, kažu zvaničnici Beograda.

Ovaj model je i jedna od mogućih opcija za finansiranje modernizacije i rekonstrukcije pruge Beograd–Budimpešta koja bi trebalo da počne u poslednjem tromesečju ove godine, mogla bi se uraditi na ovaj način.

Na taj spisak javno privatnih projekata Sekreterijat za obrazovanje i dečju zaštitu dodao je i nedostajuća obdaništa.

Neki ekonomisti govore i o tome da srpske banje ne bi trebalo da ostanu u vlasništvu države, jer ona nema kapacitet da razvije potencijale koji bi na kraju privukli više stranih turista u Srbiju, pa da je shodno tome najbolje rešenje za njih javno privatno partnerstvo.

 

JPP 2

 

I u oblasti kulture se nadamo udruživanju privatnika i države, i u oblasti finansiranja filmova ali i u pogledu izgrađivanja moderno opremljenih bioskopa.

Iako se tako ne zove, suštinski beogradski javni prevoz je primer javno privatnog partnerstva.

Gradska uprava je izdala „Vodič za strane investitore” u kome se nalaze svi potencijali Beograda kao i konkretni projekti u koje je moguće uložiti kapital. Zarad privlačenja još investitora u javno privatna partnerstva gradske vlasti su odlučile i da će potencijali Beograda biti posebno predstavljani na investicionim forumima koje će Privredna komora Srbije organizovati u narednom periodu u vodećim finansijskim centrima Evrope.

Ovakvi projekti imaju svoje dobre i svoje loše strane i od onih koji ih primenjuju traže sofisticiranja znanja. Posebno tokom krize, javno privatna partnerstva su se pokazivala rizičnim za državu jer su privatne kompanije odbijale da ispunjavaju svoje obaveze. Budući da su učestvovale u snabdevanju uslugama koje su važan javni interes – snabdevanje vodom, osvetljenjem, grejanjem i slično – država je morala da uskače i pokriva celokupne troškove funkcionisanja takvih sistema, jer nije mogla da ih uskrati građanima.

 

realtime_logo (1)

 

Reč nedelje je naša stalna rubrika – svake nedelje uredništvo „Biznisa i Finansija“ bira reč za koju veruje da će obeležiti narednih sedam dana. Od petka do petka agencija Real Time Clipping prati pojavljivanje ove reči u ekonomskom i političkom kontekstu.

Pročitajte i ovo...