Home Slajder Bristol: Bez duvanskog dima na glavnim trgovima u gradu

Bristol: Bez duvanskog dima na glavnim trgovima u gradu

by bifadmin

Grad Bristol, koji će tokom 2015. biti evropska zelena prestonica, odlučio je da prvi u Velikoj Britaniji proglasi dva vrlo prometna javna mesta otvorenim prostorima bez duvana. Cilj ove inicijative jeste da se ljudi ohrabre da ne puše a deci omogući da se igraju na otvorenom bez duvanskog dima. Udruženje pušača je kritikovalo ovu akciju, istakavši da pušenjem na otvorenom nikom ne škode osim sebi.

Pušenje će biti proterano na inicijativu organizacije za javno zdravlje Smoukfri (Smokefree) sa trgova Milenijum i Enkor u blizini luke, na kojima će biti postavljeno više desetina panoa sa pozivom građanima da, na dobrovoljnoj bazi, ne puše.

„Nadamo se da će to ohrabriti ljude da ne puše i podstaći pušače da ugase cigarete“, rekla je za list Gardijan (The Guardian) zamenica direktora ogranka Smoukfrija za jugozapadnu Englesku Kejt Najt (Kate Knight).

„Na centralnim trgovima gradova često se igraju deca a ovaj pilot projekat će im ponuditi okruženje bez cigarete“, rekla je direktorka Smoukfrija Fiona Endrus (Andrews) za britanski javni servis Bi-Bi-Si (BBC).

Direktor udruženja za prava pušača Forest Sajmon Klark (Simon Clark) osudio je ovu inicijativu. „Pušenje na otvorenom nikome ne škodi osim onima koji puše a to je njihov izbor“, rekao je Klark, preneo je Gardijan.

Bristol, koji je sa 400.000 stanovnika šesti po veličini grad u Velikoj Britaniji, izabran je za evropsku zelenu prestonicu u 2015. godini, što predstavlja vrstu nagrade u EU za napore u oblasti zaštite životne sredine.

U izveštaju, objavljenom u oktobru prošle godine, koji je pripremljen na zahtev londonskih vlasti, preporučuje se zabrana pušenja u parkovima i nekim trgovima u britanskom glavnom gradu.

Gadonačelnik Londona Boris DŽonson (Johnsona) je, međutim, odbacio takvu mogućnost za razilku od nekih gradovi, poput Njujorka i Hong Konga.

Izvor: AFP

Pročitajte i ovo...