Home VestiPolitika i društvo Danas hitan sastanak grčkog ministra finansija i evropskih zvaničnika

Danas hitan sastanak grčkog ministra finansija i evropskih zvaničnika

by bifadmin

Grčka vlast bi danas trebalo briselskim zvaničnicima da predstavi prve konkretne predloge za rešavanje svoje dužničke krize. Na hitnom sastanku sa evropskim zvaničnicima novi grčki ministar finansija Janis Varufakis treba da objasni kako će se Grčka finansirati bez novih kredita.

Da podsetimo, dogovor EU, MMF-a i Grčke ističe 28. februara a kako će ova zemlja dalje restrukturirati svoj dug i dalje se ne zna. Juče su njeni predstavnici objavili da su po njima uslovi otplaćivanja državnog duga od 240 milijardi evra „prestrogi“, i da u slučaju da ne postignu povoljniji sporazum sa EU imaju „plan B koji podrazumeva obraćanje drugim zainteresovanim stranama poput Sjedinjenih Država, Rusije ili Kine“.

Sve oči su uprte u glavne aktere pomenutog kriznog sastanka mada je mala šansa da će se dve strane naći “na pola puta”. Varufakis i dalje insistira na tome da nova grčka vlast neće nastaviti da prima finansijsku pomoć koju je prethodna dogovorila sa EU, što se evropskim vlastima čini kao neophodnost. No, i dalje se malo zna o konkretnim planovima grčkih vlasti, ali i o spremnosti evropskih da joj izađu u susret.

Za sada je poznato da su pregovarači dali sebi rok do 16. februara – do sledećeg sastanka Evrogrupe – da pronađu rešenje za Grčku. Pored toga, javnosti je od sinoć poznato da je grčki premijer Aleksis Cipras zvaničnicima OECD-a preneo da ova zemlja neće pristupiti privatizaciji svojih dobara poput luka. Dakle, izgleda da će ova vlast zaista ispuniti neka od predizbornih obećanja.

U međuvremenu su i umetnici dali svoj doprinos ovoj temi. Naime, ilustrator Stefanos Papadatos napravio je čak i navijački poster poput filmskih pod nazivom „Kraj štednje“.

 

kraj stednje

 

Izvor: BBC, Gardijan, Blumberg

Pročitajte i ovo...