Home Slajder Italija najveći proizvođač paradajza, Poljska jabuka a Nemačka svinjetine

Italija najveći proizvođač paradajza, Poljska jabuka a Nemačka svinjetine

by bifadmin

Na 52% poljoprivrednog zemljišta u Evropskoj uniji u 2014. su gajene kulture dok je proizvodnja proizvoda životinjskog porekla zauzela 43%, pokazuju novi podaci Evropske statističke službe. Vodeći proozvođači cerealija u EU su Francuska i Nemačka, Poljska predvodi u proizvodnji jabuka a Italija paradajza, Nemačka proizvodi najviše mleka i svinjetine a Francuska govedine.


Ukupna vrednost poljoprivredne proizvodnje u EU je 392,28 milijardi evra pri čemu je vrednost proizvodnje Francuske 70,5 milijardi, Nemačke 51 milijardu, Italije 48,3 milijarde, Španije 41 milijardu, Britanije 30,5 milijardi.

Najviše poljoprivrednog zemljišta za uzgajanje kultura koristi se u Rumuniji (73%), Grčkoj (69%), Bugarskoj (65%) i Hrvatskoj (62%) dok se najveće površine za gajenje životinja koriste u Irskoj (70%), Danskoj (63%) i Finskoj (60%).

Izbalansirano korišćenje poljoprivrednih površina za kulture i gajenje životnja je u Nemačkoj (47% kulture i 49% za životinje), Sloveniji (50% i 48%), Švedskoj (46% i 48%), Poljskoj (47% i 51%).

U EU je u 2013. godini proizvedeno 305,7 miliona tona cerealija a vodeći proizvođač bila je Francuska sa 67,3 miliona tona ili 22% produkcije u EU.

Na listi velikih proizvođača slede Nemačka sa 47,8 miliona tona cerealija (16% proizvodnje EU), Poljska sa 28,5 miliona (9%), Španija sa 25,4 miliona (8%), Rumunija sa 20,9 miliona (7%) i Velika Britanija sa 20 miliona (7%).

Poljaci oberu najviše jabuka

Italija je 2013. godine sa proizvodnjom od 5,2 miliona tona pokrila trećinu (35%) proizvodnje te kulture u EU od gotovo 15 miliona tona. Španija je proizvela 3,8 miliona tona paradajza (25% proizvodnje EU), Portugalija 1,2 miliona (8%) a Grčka milion tona (7%).

U proizvodnji šargarepe prednjačile su Poljska i Britanija sa po 0,7 miliona tona a zatim idu Nemačka i Holandija sa po 0,6 miliona tona i Francuska sa pola miliona. Ukupno je u EU proizvedeno više od pet miliona tona šargarepe.

Gotovo polovinu proizvodnje crnog luka u EU od 5,7 miliona tona daju Holandija (1,3 miliona tona) i Španija (1,2 miliona), pokazuju evropske statistike.

Proizvodnja jabuka u EU u 2013. je dostigla 12 miliona tona od čega je 26% ili 3,1 milion tona obran u Poljskoj. Drugi veliki proizvođač je Italija sa rodom od 2,2 miliona tona a sledi Francuska sa 2,1 milion.

Najviše svinjetine proizvodi Nemačka

Nemačka je sa proizvodnjom od 5,5 miliona tona, što odgovara 25% proizvodnje u EU, u 2013. godini bila vodeći proizvođač svinjskog mesa u Uniji. Sledi Španija sa 3,4 miliona tona svinjetine (16% proizvodnje u EU).

Po više od milion tona svinjetine godišnje proizvode i Francuska, Belgija, Danska, Holandija i Poljska.

Srbija je, prema podacima Eurostata, u 2013. godini proizvela 132.000 tona svinjentine, kao i 56.000 tona živinskog i 35.000 tona goveđeg mesa.

Najveći proizvođač govedine u Uniji je Francuska sa 1,4 miliona tona ili 19% ukupne proizvodnje u EU.

Francuska je 2013. bila i najveći proizvođač živinskog mesa u EU, tik ispre Velike Britanije i Poljske. Svaka od te tri zemlje proizvela je po gotovo 1,7 miliona tona živine a njihova ukupna proizvodnja čini 40% produkcije te vrste mesa u EU.

Vodeći proizvođač kravljeg mleka u Uniji je Nemačka sa 31,1 milion tona, što predstavlja 20% proizvodnje EU, a sledi Francuska sa 24,4 miliona (16%).

Izvor: EurActiv.rs

Pročitajte i ovo...