Home Slajder Najduži podzemni dalekovod između Francuske i Španije

Najduži podzemni dalekovod između Francuske i Španije

by bifadmin

Francuska i Španija će u junu moći da udvostruče razmenu struje zahvaljujući novom dalekovodu koji su premijer Francuske Manuel Vals i šef španske vlade Marijano Rahoj u petak simbolično inaugurisali. Reč je o najdužoj podzemnoj prenosnoj liniji visokog napona u svetu, od 64 kilometara.

Francuska radnica i španski radnik povezali su tačno u podne u podzemnom tunelu u mestu Monteskje dez Alberu na jugozapadu Francuske dva kabla koja predstavljaju novu vezu.

Dva šefa vlade su pozdravila „veliko tehnološko dostignuće“.

Projekat će udvostručiti kapacitet razmene struje između dve zemlje i podstaći razvoj obnovljivih izvora energije.

Ovaj dalekovod dugačak je 64 kilometara i povezuje Bašas u zapadnim Pirenejima i Santa Ljogaja u Kataloniji. Ovim je naveliko premašena najduža veza ovog tipa u Tokiju, dugačka 40 kilometara.

„Pustićemo u rad vezu koja predstavlja trostruki tehniloški rekord: u snazi, razdaljini i naponu“, rekao je direktor nacionalnog centra ekspertiza za mrežu agencije RTE koja vodi francusku mrežu visokog napona Didije Zon.

Dalekovod će imati snagu 2.000 megavata i udvostručiće kapacitet interkonekcije između Francuske i Španije na 2.800 megavata.

„Ovo je prvi put da imamo transport struje na tako velikoj razdaljini i sa toliko velikom snagom ispod zemlje“, naveo je Zon, dodajući da je reč o naponu od 320 kilovolta na novoj tehnologiji kabla.

Pored 8,5 kilometara tunela ispod Pireneja, dalekovod će imati i pokrivene delove i stanice za konverziju na obe strane dalekovoda.

„Za ostvarenje ovog rekordnog dalekovoda bilo je potrebno tri godine rada i 700 miliona evra investicija“, kazao je predsednik uprave RTE Dominik Majar.

Dalekovod je delimično finansiran iz sredstava EU, sa subvencijom od 225 miliona evra.

Glavni cilj projekta je da se obezbedi snabdevanje strujom dve zemlje. Pritom se računa na komplementarnost izbora energenata i na različite profile potrošnje.

U Francuskoj dominira proizvodnja struje iz nuklearne energije, dok Španija više pažnje pridaje obnovljivim izvorima energije.

Projekat je dugo bio blokiran zbog protivljenja stanovništva i aktivista za zaštitu životne sredine, posebno u Francuskoj.

Prvobitni plan bio je da se izgradi dalekovod na otvorenom, ali je plan odbačen zbog protivljenja stanovništva. Kako ukazuju mediji, takav plan bi danas bio nezamisliv.

Izvor: AFP i S.V.

Pročitajte i ovo...