Home VestiEkonomija Minut do 12: ECB dala još 3,3 milijarde evra za grčke banke

Minut do 12: ECB dala još 3,3 milijarde evra za grčke banke

by bifadmin

Grčka vlada još uvek nije postigla dogovor sa svojim kreditorima, ECB, EU i MMF, a krajnji rok je poslednji dan februara do kada je oročena finansijska pomoć u ukupnom iznosu od 240 milijardi evra. Međutim, posle još jednog dana mukotrpnih pregovora dve strane, Evropksa centralna banka je odlučila da odvoji još 3,3 milijardi evra za grčki bankarski sektor.

 

Posle dva sastanka sa negativnim ishodima u samo pet dana, izlaz za grčku (najnoviju) krizu još nije pronađem. U najnovijem pokušaju da se približe stavovi novog grčkog ministra finansija Janisa Varufakisa sa EU, američki sekrtetar finansija Džek Lu je u telefonskom razgovoru juče napomenuo Varufakisu da će „bez dogovora Grčka da se suoči sa teškim trenucima veoma brzo“, dok čitava situacija „nije dobra ni za čitavu Evropu“-

Grčka vlada je obećala da će podneti zahtev za produženje zajma kod zvaničnika iz Brisela, ali procureli dokumenti pokazuju da nove grčke vlasti neće odustati od plana da se prekinu najosporovanije mere štednje nametnute zemlji od EU, kao što je otpuštanje velikog broja zaposlenih u javnom sektoru.

U međuvremenu, ECb je odobrila još 3,3 milijarde evra za likvidnost već više godina posrnulih grčkih banaka. Agencija za kreditni rejting Fitch upozorila je da će prolongirana neizvesnost u vezi sa Grčkom proizvesti trajnu štetu njenoj ekonomiji, i istovremeno je smanjila prognozu njenog ekonomskog rasta na 1,5% u 2015.

Izvor: Guardian

Pročitajte i ovo...