Home VestiBiznis & Finansije Mnogo potencijala tursko srpske saradnje, ali rezultati veoma skromni

Mnogo potencijala tursko srpske saradnje, ali rezultati veoma skromni

by bifadmin

U Rumuniji je registrovano 14000 turskih kompanija, u Bugarskoj 3000 a u Srbiji svega šezdesetak, od toga jedna investicija od 38 miliona evra. To je, zavisno od ugla iz kog se mera dosadašnjeg neuspeha u građenju tursko srpskih privrednih veza, ili ogroman potencijal za širenje saradnje. Na simpozijumu “Unapređenje ekonomskih odnosa između Turske i Srbije“ u hotelu Metropol danas je prevladao uglavnom ovaj drugi stav, ali uz napomenu ministra spoljne i unutrašnje trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića, da bi posle brojnih sličnih skupova voleo da se na sledećem okupljanju ne govori o potencijalima nego o uspesima saradnje dve zemlje.


Razlog za znatno manju saradnju od optimalno moguće može se tražiti i u promenljivim ukupnim odnosima Turske i Srbije koji su sada u usponu. No, kako je rekao Ljajić na bolje odnose dve zemlje mnogo više od svih zvaničnih skupova i veza, uticale su turske serije koje se prikazuju na svim tv stanicama u Srbiji i odlazak srpskih turista u Tursku, što je pomoglo da se međusobni stereotipi uvreženi kod građana obe zemlje smanje. Prošlog januara bilo je oko 10.000 putnika na liniji Beograd Istanbul a ovog januara 20,000 od toga 173 000 srpskih turista koji su letovali na turskom primorju.
Sadašnja razmena između Srbije i Turske je nešto iznad 600 miliona dolara s tim što je turski izvoz u Srbiju za 2,5 puta veći od srpskog u Tursku. Ohrabruje podatak koji je iznela Aleksandra Stanarević direktorka sektora za ekonomske odnose sa inostranstvom Privredne komore Srbije, da je od početnog srpskog izvoza u kojem su dominirale sirovine, domaći izvoz u Tursku u poslednje četiri godine evoluirao i sada su složeni proizvodi dominantni u strukturi izvoza.
Ipak međusobni sporazum o trgovini se sa obe strane vrlo malo koristi.
Ljajić je rekao da je cilj da razmena dostigne milijardu dolara, da bude uravnotežena i naveo da danas beleži najveće interesovanje turskih firmi za Srbiju do sada. On je rekao da će turska firma Džinsi u martu povećati broj radnika u Leskovcu i zaposliti radnike i u Krupnju i u Vladičinom Hanu.

Potencijali za saradnju postoje u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, energetike, drvne, tekstilne i farmaceutske industrije i proizvodnje autodelova.
Za april su zakazane dve konferencije srpsko turskih privrednika u Istanbulu i Bursi, a kako prenosi Tanjug, član prijepoljskog Opštinskog veća zadužen za privredu, Esad Hodžić, koji je učestvovao na ekonomskom Samitu održanom u Bursi 20, februara rekao je danas ovoj agenciji da postoji veliko interesovanje turskih privrednika za ulaganje u Prijepolje i čitavo područje jugozapadne Srbije.
„Kolege iz Novog Sada, Novog Pazara i drugih gradova Srbije i ja predstavili smo na ovom Samitu potencijale naših sredina. Forum je organizovalo Udruženje poslodavaca Rumelisaid, koje broji 300 članova poreklom sa Balkana, pa se nadam da će neki prepoznati interes i naći prostor za ulaganje u preduzeća ovog dela Srbije“, naveo je Hodžić.
Prema njegovim rečima, delegacija turskih privrednika na čelu sa gradonačelnikom Burse posetiće u narednom periodu ovaj region, kako bi se nastavili započeti razgovori na forumu u Turskoj, a ovdašnji predstavnici gradova i opština će pripremiti podatke o srpskim privrednim društvima sa kojima bi se mogla ostvariti saradnja.
„Bursa je jedan od najrazvijenijih centara Turske, gde su najviše razvijene automobilska, tekstilna i drvna industrija, i sve delatnosti su u ‘igri’ za eventualnu saradnju. Motiv za ulaganje u ovaj region su pre svega prednosti i olakšice koje mi imamo prema zemljama EU i Rusije. Tu Turski privrednici vide svoju šansu, priliku za investiranje i otvaranje firmi koje bi svoje proizvode mogli da plasiraju na evropsko i rusko tržište“.
Ljajić je na današnjem skupu takođe naglasio da bi predstavljanje Srbije u Bursi moglo biti veoma dobro tim pre što je Istanbulu ogromna konkurencija pa srpska ponuda ne može dovoljno da dođe do izražaja.
Serdar Čelebi predsednik Udruženja za međunarodni razvoj i saradnju rekao je da je Srbija jedna od najstabilnijih zemalja u regionu i stoga atraktivna turskim privrednicima. U ovom trenutku je preko 60 000 turskih privrednika aktivno u u Evropi i regionu i oni bi mogli naći interes za poslovanje i u Srbiji rekao je Čelebi. On je takođe naglasio da bi Srbija mogla da iskoristi prednosti poslovanja sa Turskom za prodor na istočna tržišta i napomenuo da je Turska sada predsedavajući G 20.
Stanarević je rekla da će poslovni savet Turske i Srbije ove godine biti održan u Turskoj (poslednji je održan 2013, godine) i da se nada da će dotle obe zemlje pripremiti svoje strategije dugoročnog nastupa na ova dva tržišta.

Pročitajte i ovo...