Home VestiEkonomija Napredak Srbije na listi Indeksa ekonomskih sloboda

Napredak Srbije na listi Indeksa ekonomskih sloboda

by bifadmin

Srbija je na ovogodišnjoj listi Indeksa ekonomskih sloboda, koju zajednički izrađuju Heritidž fondacija iz Vašingtona i list Volstrit džurnal, u kategoriji monetarna sloboda – zabeležila napredak od 5,3 poena, na 72,2 poena, saopštava NBS.

Ukupno posmatrano, Srbija je sa 60 poena zauzela 90. mesto na ovogodišnjoj listi od 178 obuhvaćenih zemalja, što je 0,6 poena više u odnosu na prošlogodišnji indeks. Napredak je ostvaren u pet od deset ekonomskih sloboda, uključujući monetarnu slobodu, slobodu od korupcije, imovinska prava, slobodu trgovine i slobodu na tržištu rada.

Sa ovim rezultatom Srbija je iz ekonomski „uglavnom neslobodnih“ zemalja ušla u kategoriju ekonomski „umereno slobodnih zemalja“, pošto je zabeležila značajan institucionalni napredak u tranziciji ka više tržišno orijentisanoj ekonomiji, navela je Heritidž fondacija. Tranzicija Srbije ka otvorenijoj i dinamičnijoj tržišnoj ekonomiji i dalje će zahtevati posvećenost dubokim institucionalnim i strukturnim reformama.

Kategorija monetarna sloboda odnosi se na ostvarenu stabilnost cena i procenu kontrole cena. Rezultat u oblasti monetarne slobode zasniva se na dva faktora – prosečnoj ponderisanoj stopi inflacije za prethodne tri godine i kontroli cena, a u ovogodišnjoj listi obuhvaćena je prosečna stopa inflacije u periodu od 1. januara 2011. do 31. decembra 2013. godine.

Pročitajte i ovo...