Home Slajder Vrednost lizing plasmana 4,7 procenata veća u odnosu na 2013. godinu

Vrednost lizing plasmana 4,7 procenata veća u odnosu na 2013. godinu

by bifadmin

U 2014. godini lizing tržište Srbije je zabeležilo rast, te je za godinu dana sklopljeno 10.673 lizing ugovora čija je ukupna vrednost iznosila 280 miliona evra. To je povećanje od 4,7 procenata u odnosu na 2013. godinu kada je vrednost lizing ugovora iznosila 12,5 miliona evra manje. Najveće interesovanje za lizing i prošle godine je vladalo među malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, a među njima posebno su dominirale kompanije čija je delatnost saobraćaj i informisanje, trgovina na veliko i malo, proizvodna delatnost, kao i građevinski sektor i poljoprivredni proizvođači.

Najzastupljeniji predmeti lizinga bila su nova i polovna putnička vozila, te je vrednost svih zaključenih lizing ugovora u ovom sektoru iznosila preko 101 milion evra, što je povećanje od 7,6 procenata u odnosu na prethodnu godinu. Rast je zabeležila i nabavka komercijalnih i teretnih vozila putem lizinga i to za 6,3 procenata, pa je na kraju 2014. godine ovaj sektor uknjižio 97 miliona evra i zauzeo gotovo identični udeo u ukupnom portfoliju lizing kompanija, kao i putničkih vozila.

“U zemljama Evropske unije finansiranje nabavke putničkih i teretnih vozila tradicionalno se vrši putem lizinga zbog prednosti koje ovaj vid finansiranja ima u poređenju sa kreditima, posebno kada je privreda u pitanju, pa ne treba da čudi konstantan rast vrednosti i broja ugovora u ovom sektoru, koji primećujemo poslednjih nekoliko godina. To je prosto prirodna pojava i prema našim procenama, biće vidljiva i u narednom periodu”, objašnjava Teodora Milenković, generalni sekretar Asocijacije lizing kompanija Srbije.

Ona je istakla da je vrednost mašina i opreme finansiranih putem lizinga, kao veoma značajan segment, prošle godine je iznosila 68 miliona evra i zauzima jednu četvrtinu vrednosti ukupnog lizing tržišta, dok je finansiranje nepokretnosti sa 13,6 miliona evra iznosilo 5 procenata ukupnog portfolija lizing kompanija. Iako se po strukturi plasmana domaće tržište ne razlikuje mnogo od tržišta zemalja Evropske unije, prema stepenu iskorišćenosti potencijala lizinga ono i dalje ima značajnog prostora za rast koji treba iskoristiti.

“Rast lizing tržišta koji možemo da primetimo poslednjih godina i sve veća raznovrsnost u finansiranju ne samo motornih vozila, već i mašina, opreme, poljoprivredne mehanizacije, a polako i nekretnina, jasno nam stavlja do znanja da je potencijal ovog finansijskog proizvoda veliki. Njegov doprinos razvoju privrede Srbije tek će se osetiti u narednom periodu, zajedno sa rastom industrijskih grana poput građevinske i ostalih proizvodnih delatnosti, kojima će lizing, omogućivši da nabave neophodne mašine i opremu, ili da modernizuju svoj vozni park na njima vrlo pogodan način, pružiti podršku u daljem razvoju. Da bismo bolje ilustrovali činjenicu koliko je potencijal za dalji razvoj lizinga u Srbiji veliki, možda najbolje da skrenemo pažnju na podatak da prema analizama iz poslednjih nekoliko godina, blizu 26 odsto malih i srednjih preduzeća u Srbiji koristi lizing, dok je u zemljama poput Nemačke, Švedske i Austrije taj procenat gotovo duplo veći. Taj podatak nam jasno govori da postoji značajan prostor za dalji razvoj ove industrije, što će se nesumnjivo pokazati u godinama koje slede”, zaključuje Milenković.

Pročitajte i ovo...