Home Slajder Grčka – EU: Posle jučerašnjeg fijaska pregovora, i nova runda bez pomaka

Grčka – EU: Posle jučerašnjeg fijaska pregovora, i nova runda bez pomaka

by bifadmin

Iako je jučerašnji sastanak završen potpunim fijaskom, pojedini komentatori su očekivali da bi ministri evrozone i Grčka ipak mogli napraviti pomak do srede.  Te nade se sada pokazuju kao preterane jer je današnja runda pregovora završena jednako  bez ikakvog rezultata. Ipak u večernjim satima, agencije, pozivajući se na izvore bliske pregovorima, javljaju da bi Grčka mogla uskoro zatražiti šestomesečno produženje postojećeg programa, ali i dalje ostaje pitanje pod kojim uslovima, javlja Blumberg. Ova vest, kao i povećanje cene nafte i rast IT kompanija pogurali su S&P 500 na novi rekord od  2100.

Na konferenciji za štampu koju je oko 13 časova održao Volfgang Šojble, ministar finansija Nemačke je rekao da tokom jučerašnjeg dana nije napravljen nikakav progres, da  „niko nikoga ne primorava ni na šta“ i da se  od Grčke očekuje jasan plan“ i da u tom slučaju, kao i u prošlosti, ni u budućnosti pomoć neće izostati, ali da se ona ne sme zloupotrebiti. On je rekao da neki od ministara finansija evrozone, kojima su grčki predstavnici predočili da ne žele dale smanjenje penzija i nadnica, imaju problema da to objasne svom biračkom telu budući da su u njihovim zemljama nadnice niže od grčkih. On je, kako izveštava gardijan, takođe rekao da ukoliko bi se Grkoj odobrio produžetak aranžmana, to u pojedinim zemljama moraju prethodno da odobre parlamenti. Jedna od takvih zemalja je Nemačka.

„Šta oni žele? Šta je njihov plan, ja ne znam i zato nameravam da ostanem miran…ali, imajte u vidu da je danas 17. februar, i da postojeći program zahteva da, ako se ništa ne dogodi do 28. februara, bude okončan i ništa novo se ne može dogoditi ako se unapred ne postigne neki novi dogovor.

Mediji su pre Šojbleove konfrencije za štampu, potvrdili odlazak Varufakisa sa konferencije.

Obraćajući se parlamentu danas popodne Aleksis Cipras, grčki premijer rekao je da se Grčkoj ne žuri, da neće pristati na ucene i da neće dozvoliti da bude tretirana kao kolonija i evropski parija.

Špigl: Grčka će bankrotirati do leta

Grčka se posle neuspelog kriznog sastanka ministara finansija evro-zone, okončanog bez dogovora o novom režimu otplate duga, sve više približava bankrotu, a i izlazak iz evro-zone postaje sve verovatniji, ocenjuje danas nemački politički magazin “Špigl’.

“Ako stvarno ne bude novih para od evropskih partnera, Grčka će bankrotirati najkasnije na leto, a možda i ranije“, ocenjuje magazin koji piše da samo do kraja marta mora Grčka, na račun kamata, da plati 2,2 milijardi evra.

Ukoliko Grčka finansijski “preživi“ proleće, vladi u Atini će najkasnije u julu biti potreban svež novac i navodi da će jedna bankrotirana Grčka biti onda sve bliže istupu iz evro-zone.

U tekstu kaže i da grčke banke dnevno gube novac, a da klijenti svoj novac transferišu u inostranstvo.

Pregovori od sinoć do jutarnjih sati u utorak

Posle jutrošnjeg tumbanja na berzi, akcije grčkih banaka su se blago oporavile, a pojedini analitičari su procenjivali da su sada fifti fifti šanse da Grčka napravi Grexit odnosno da ili napusti evro ili bude prisiljena da ga napusti.

Nešto optimističnija nagađanja u kasnim večernjim satima i u prvim jutrašnjim komentarima analitičara, bila su  zasnovana pre svega na jučerašnjoj konferenciji za štampu grčkog ministra finansija Janisa Varufakisa koji je rekao da očekuje da bi dogovor ipak mogao biti postignut i na objavljenim fotografijama na kojima se vidi prijateljsko rukovanje Varufakisa i Holanđanina Jerena Dajselbluma, predsedavajućeg eurozone koji se u vreme rešavanja kiparske krize pokazao kao jedan od zagovornika najoštrijih rešenja i u Grčkoj je posebno omrznut.

Grčka je bila spremna na ustupke, ali nije mogla da pristane na ultimatum, poručio je novinarima juče uveče grčki ministar finansija Janis Varufakis nakon neuspelog sastanka ministara evrozone u Briselu.
“Došli smo ovde spremni na ustupke, a dobili smo ultimatum”, rekao je Varufakis nakon četvoročasovnog sastanka, na kome Grčka nije uspela da se dogovori sa ostalim članicama evrozone o nastavku režima otplate dugova.
On je kazao da bi Grčka pristala na produženje tekućeg aranžamana o finansijskoj pomoći Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda, ali ne i na drastične mere štednje koje su joj uz to nametnute.
“Nismo pristali da dodatno smanjimo najniže penzije i plate, jer je su takve mere već dovele do humanitarne i društvene krize sa kojom se sada suočavamo”, rekao je on.

Varufakis je optužio partnere iz EU za rigidan stav, rekavši da je od njega traženo da pristane na sve zahteve u zamenu za “nebulozna obećanja o fleksibilnosti koja niko nije umeo da precizira”.
“U istoriji Evrope, ultimatumi nisu nikom ništa dobro doneli”, istakao je on i izrazio nadu da će se EU predomisliti.
“Verujemo da će EU u roku od 48 sati izaći sa kompromisnim predlogom”, kazao je grčki ministar, javlja Tanjug.
On je rekao da je prethodnu verziju sporazuma koju mu je pokazao evropski komesar za finansije i ekonomska pitanja Pjer Moskovici mogao da potpiše bez problema, ali da je iz neobjašnjivih razloga ovaj papir zamenjen besmislenim predlogom na koji Grčka nikako ne može staviti svoj potpis.

Analitičari takođe smatraju da je predlog koji je bio dat Grčkoj bio takav da jednostavno nije mogao biti potpisan, imajući u visu jasno izražene stavove grčke vlade.

Sastanak ministara finansija evrozone završen je juče bez dogovora o novom režimu otplate grčkog duga, uz poruku Grcima da moraju da zatraže da se dosadašnji aranžman sa kreditorima nastavi.
“Čekaćemo do kraja nedelje”, rekao je po završetku sednice Dajselblum, posle izuzetno kratkog četvorosatnog sastanka. Neki izveštači sa sastanka tvrde da je i Dajselblum na svojoj konferenciji za štampu nagovestio da i dalje postoji prostor za traganje za kompromisom.

Potpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis izjavio je ranije juče uveče da će se ministri ponovo okupiti kada i ako Grci budu zatražili da se postojeći program nastavi i da su izmene pojedinih stavki tog programa moguće.

Tekući aranžman, koji ističe krajem meseca, uključuje drastične mere štednje u zamenu za paket finansijske pomoći iz EU i Međunarodnog monetarnog fonda.

Nova grčka vlada, na čelu sa Aleksisom Ciprasom, ranije je najavila da želi da napusti taj progam i ispregovara novi aranžman o otplati grčkog javnog duga, jednog od najvećih u svetu.

Varufakis, koji je donedavno predavao teoriju igara na univerzitetu, je podvukao da Grčka ne blefira, jer je izborni rezultati obavezuju.

“Blef je kada imate sedmicu, a pravite se da imate keca. Ovo nije igra”, kazao je on.
Grci zahtevaju da im se odobri privremeni paket pomoći kako bi mogli da servisiraju dug do leta, a da se u međuvremenu dogovori novi režim otplate.

„Sada je važno usredsrediti se da se postigne kompromis“, rekao je evropski komesar za finansije i ekonomska pitanja Pjer Moskovici i dodao da se mora postići ravnoteža između izborne volje grčkih glasača i međunarodnih obaveza koje Grčka mora da ispuni.

Dajselblum je kazao da je od grčkog kolege Janisa Varufakisa dobio signale da je Grčka spremna da razgovara o produženju programa, ako bude drugačije formulisan.

„Nema veze kako će ga nazvati, nego da se program nastavi“, rekao je on na zajedničkoj konferenciji za novinare i dodao da su ministri evrozone fleksibilni i spremni na izmene nekih delova programa, ali ne i na njegovo napuštanje.
Direktorka MMF Kristin Lagard ukazala je istom prilikom da je njena institucija u malo drugačijem položaju nego EU, jer njen aranžman sa Grčkom ističe tek polovinom marta.

„Ukoliko dotad dobijemo zahtev za produženje programa, nastavićemo da sarađujemo, ako ne, prekinućemo postojeće aranžmane i otpočeti pregovore o budućem paketu“, rekla je Lagardova.
Vanredni ministarski sastanak na istu temu, održan prošle nedelje, takodje je završen bez dogovora.

Ukoliko se do 28.februara ne pronađe rešenje, postoji opasnost da Grčka izađe iz evrozone, što bi imalo nesagledive posledice na budućnost zajedničke valute.

Pol Krugman, ekonomista koji podržava grčke zahteve nazvao je ponašanje ministara finansija evrozone zaprepašćujućim i užasnim nedostatkom razuma.

Izvor: Tanjug, Beta, AFP, Gardijan, Njujork Tajms.

Pročitajte i ovo...