Home VestiEkonomija Zadužujemo se 92 EUR u sekundi

Zadužujemo se 92 EUR u sekundi

by bifadmin

 

Javni dug Srbije uvećava se 92 EUR svake sekunde, oko 330.000 EUR na sat, ili oko 7.965.000 EUR dnevno, saopštio je Institut za industrijske odnose, koji je na svojoj internet stranici pokrenuo „Sat javnog duga“.

Na sajtu Instituta se navodi da 3. februara javni dug Srbije iznosi 24.700.725.057 EUR. Proračun je rađen na osnovu podataka o visini javnog duga Ministarstva finansija na dan 30. novembra 2014. godine, visine predviđenog zaduživanja radi pokrivanja budžetskog deficita na osnovu Zakona o budžetu za 2015. godinu i prosečne visine kamatnih stopa na dugoročne državne hartije od vrednosti, prenosi novosadski „Dnevnik“.

„Ovim želimo da doprinesemo informisanju građana o neodrživom zaduživanju i iracionalnoj državnoj potrošnji“, saopšteno je iz Instituta. „Zbog postojanja više različitih metodologija za obračun javnog duga koji koriste različite državne institucije – Ministarstvo finansija, Narodna banka, Fiskalni savet – i primene mera fiskalne konsolidacije koje su stupile na snagu, pridružujemo se prethodnim zahtevima za postavljanje sata javnog duga na nekoj od državnih institucija“, navodi se na sajtu.

Izvor: Danas, eKapija

Pročitajte i ovo...