Home VestiBiznis & Finansije Ekonomski kokus na Kopaonik biznis forumu najavio unapređenje regulative za elektronsko poslovanje

Ekonomski kokus na Kopaonik biznis forumu najavio unapređenje regulative za elektronsko poslovanje

by bifadmin

Članovi Ekonomskog kokusa Narodne skupštine Srbije i predstavnici NALED-a i Međunarodnog republikanskog instituta (IRI) najavili su danas na Kopaonik biznis forumu da će raditi na unapređenju regulatornog okvira za elektronsko poslovanje privrede.

Oni su se sastali sa privrednicima i ekonomskim stručnjacima kako bi razgovarali o strateškim pravcima razvoja Srbije i pokazali da se parlament i poslanici kao najvažnija instanca u procesu usvajanja zakona prvi put aktivno uključuje u kreiranje politika privrednog oporavka.

Kako je zaključeno prvog dana Kopaonik biznis foruma, nova strategija industrijalizacije ekonomije Srbije trebalo bi da se zasniva na sektorima prehrambene industrije, energetike i usluga koji su ostvarili izvoz vredan više od milijardu evra i nude najveći potencijal za razvoj, a posebno je istaknuto mesto IT sektora i digitalne transformacije kao pokretača rasta.

– Zakoni o elektronskom potpisu i elektronskom dokumentu doneti su 2004. i 2009. i do sada nije mnogo urađeno na njihovoj adekvatnoj primeni. Postoje brojna ograničenja elektronskoj razmeni dokumentacije počev od obaveze pečatiranja, preko obaveze arhiviranja u papirnoj formi do nedovoljne opremljenosti inspekcija da obavljaju nadzor koristeći elektronska dokumenta. Ekonomski kokus snažno će raditi na eliminisanju tih prepreka – izjavio je član Kokusa i poslanik Dejan Radenković (SPS), s kojim su na Biznis forumu i predsednik Kokusa Vladimir Marinković (SDPS), kao i Ivan Jovanović (DS) i Katarina Rakić (SNS).

Kako je najavio, Ekonomski kokus će uz dodatne analize i pomoć NALED-a, IRI-a i privrede predložiti nova zakonska rešenja koja će podržati razvoj e-uprave, a ujedno voditi računa da se novim propisima ne stvaraju dodatne prepreke i ograničenja elektronskom poslovanju.

Poseban akcenat biće stavljen na usvajanje zakona o arhivskoj građi koji je Vlada Srbije donela još 2012. ali je povučen iz skupštinske procedure. Taj zakon zamenio bi Zakon o kulturnim dobrima koji je na snazi još od 1994. i obavezuje privredu da čuva ugovore i račune na papiru čime im stvara nepotrebne milionske troškove štampanja i arhiviranja.

Ekonomski kokus je neformalna parlamentarna grupa formirana na inicijativu NALED-a i IRI-a sa ciljem jačanja uloge parlamenta u poboljšanju uslova za ekonomski razvoj i poslovanje u Srbiji. Članovi kokusa su Zoran Babić, Aleksandra Tomić, Katarina Rakić, Veroljub Arsić i Milosav Milojević (poslanička grupa SNS), Vladimir Marinković (SDPS), Dejan Radenković (SPS), Vojislav Vujić (JS), Aleksandar Senić (SDS), Ivan Jovanović (DS), Vladimir Pavićević (Nova) i Zoltan Pek (SVM).

Pročitajte i ovo...