Home VestiEkonomija Evro rekordno pao u odnosu na dolar

Evro rekordno pao u odnosu na dolar

by bifadmin

Evropska moneta je pala na 11-godišnji minimum. Evro sada vredi manje od 1,1 dolara, a stručnjaci uzrok za ovaj pad pronalaze u špekulacijama u vezi sa očekivanim programom stimulisanja ekonomije koji treba da inicira Evropska centralna banka.

Oči investitora su uprte u ECB koja bi danas trebalo da objavi detalje oko svog 60 milijardi evra vrednog programa otkupa obveznica koji je najavljen u januaru. Guverner ECB, Mario Dragi, je naime najavio da će ova banka sve do 2016. godine svakog meseca otkupljivati finansijske proizvode u pomenutoj vrednosti.

Program bi trebalo da doprinese evropskoj borbi protiv deflacije jer je još u oktobru 2013. godišnja stopa inflacije pala ispod 1% i taj pad nastavila sve do dok nije otišla u minus (-0,2%) pre tri meseca.

Zato se sada svi pitaju koji će biti sledeći korak Evropske centralne banke, tj da li će ona sprovesti kvantitativno popuštanje i time preplaviti tržište novcem. Program kvantitativnog popuštanja trebalo bi da vredi billion evra a cilj mu je da oživi evropsku ekonomiju kroz kupovinu obveznica i drugih hartija od vrednosti od komercijalnih banaka i drugih privatnih institucija, kako bi podigao njihove cene.
Izvor: CNBC

Pročitajte i ovo...