Home VestiEkonomija Kina bi mogla da se pridruži ratu valuta

Kina bi mogla da se pridruži ratu valuta

by bifadmin

Svojim merama popuštanja (QE), prvo američki FED, pa potom ECB, ulili su nebrojene milijarde u svakodnevne svetske tokove, uticajući pozitivno na sopstvene ekonomije depresirajući sopstvene valute. Do sada su čak 24 centralne svetske banke pošle ovim putem, pod pretnjom deflatornih rizika delom pojačanim i zbog rekordno niskih cena nafte.

Međutim, pitanje vredno nekoliko biliona dolara u ovom trenutku je – šta će se desiti ako se za isti korak odluči i Narodna banka Kine, pa dezinflaciju juana počne da izvozi u svet. Kako piše CNBC, investicioni bankari predviđaju da će to izazvati seriju novih devalvacija nacionalnih valuta širom azijskog regiona.

Kineska valuta se za sada drži uz američki dolar: izgubila je samo 0,9 odsto vrednosti prema dolaru od početka godine. S druge strane, evro je pao čak 12% prema dolaru, što „pritiska i Kinu i šalje joj signal da uđe u ovaj valutni rat“, kaže Dejvid Vu, strateg za kursne transakcije i rate pri Bank of America Merrill Lynch. „To je najveći prateći rizik u 2015“, kaže Vu.

S obzirom da su valute najvećih trgovinskih partnera Kine, Japana i evrozone, znatno opale od početka godine, Kina će se verovatno odlučiti za uvođenje sopstvenih mera popuštanja monetarne politike i slabljenje juana.

Izvor: CNBC

Pročitajte i ovo...