Home VestiEkonomija Kirbi: Neke američke kompanije žele da udvostruče investicije

Kirbi: Neke američke kompanije žele da udvostruče investicije

by bifadmin

Pojedine američke kompanije u Srbiji žele da udvostruče investicije, izjavio je ambasador SAD Majkl Kirbi i ocenio da je srpska vlada u proteklih godinu dana uspela da donese teške reformske odluke za pokretanje privrede.

“U Kraljevu na primer imamo kompaniju („Noble Environmental Serbia“) koja se bavi recikliranjem kartonskih kutija i širi posao, a uskoro će početi da prerađuje slamu i da proizvodi nešto poput šper ploča, ali bez zagađenja”, precizirao je Kirbi. On je, gostujući na televiziji N1, naveo da ta kompanija ima 75 radnika i da će za nekoliko meseci zaposliti još 50.

On je istakao da je u prethodnih godinu dana usvojeno mnogo zakona koji se sada primenjuju i da mu je drago što je Srbija postigla dogovor sa MMF i ostvarila korak napred prema Svetskoj banci.

Kao otežavajuće faktore za srpsku vladu naveo je to što pokušava, kako je rekao, da se ugura u ekonomsko okruženje Evrope gde nema istinskog rasta, a opterećuju ga i ukrajinska i grčka kriza.

Kirbi je napomenuo da se srpska vlada suočila prošle godine i sa majskim poplavama, što je sve otežavalo njen rad. Američki ambasador je izrazio zadovoljstvo što je Vlada Srbije u prethodnih godinu dana pokrenula dijalog sa Kosovom, odnosno što taj dijalog nije „gurnut pod tepih“.

Komentarišući propale pregovore „Esmarka“ i vlade za prodaju „Železare Smederevo“, Kirbi je napomenuo da postoje teškoće u industriji čelika širom sveta i da su neke poznate kompanije u toj industriji objavile gubitke i mnogo manji profit.

“Vlada Srbije tu ne želi da krene napred, već ostaje zatvorena kao ranije, tako da ovu odluku o pregovorima sa Srbijom smatram isključivo poslovnom. Dugoročno gledano nije dobro zaključiti posao koji će propasti za godinu dana, to ne bi bilo dobro za odnose između Srbije i SAD”, kazao je ambasador SAD.
Izvor: eKapija

Pročitajte i ovo...