Home VestiIT i nauka „Moramo stvoriti ekosistem pogodan za inovacije“

„Moramo stvoriti ekosistem pogodan za inovacije“

by bifadmin

Na Technology and Innovation Areni, regionalnoj konferenciji u organizaciji Infoarena Grupe, a pod pokroviteljstvom Evropske banke za obnovu i razvoj, jedan od glavnih predavača bio je zamenik predsednika Tehničko istraživačkog centra Finske (VTT), Hari Eiraksinen (Harri Airaksinen), koji tom prilikom istakao: “Aktivna uloga javnog sektora je od krucijalnog značaja u činjenici da je Finska lider u svetu kada je reč o inovacijama, prema oceni Svetskog ekonomskog foruma. Srbija od nas može dobiti ideje kako da unapredi stvari na polju inovacija, posebno vezano za usluge javne uprave“.

Govoreći o perspektivama ovog regiona u pogledu razvoja inovacija, Eiraksinen je primetio da postoji jaka volja da se preduzmu krupni koraci ka digitalizaciji usluga. „Nove prilike za saradnju privatnog i javnog sektora i obrazovnih istraživačkih instituta su sada sigurno omogućene, jer balkanske zemlje imaju pristup EU fondovima. To je velika šansa za Srbiju“.

Neki od glavnih zaključaka konferencije Technology & Innovation Areni su da je potrebno stvoriti ekosistem za stvaranje inovacija, da je neophodna nacionalna saradnja na području privatnog sektora, nauke, akademske zajednice, državne uprave, lokalne samouprave i medija kako bi se stvorili efikasni poslovni modeli, da se mora relaksirati regulacija u ovoj oblasti itd.

Pročitajte i ovo...