Home VestiIT i nauka Od aprila 4G mreža na tržištu Srbije

Od aprila 4G mreža na tržištu Srbije

by bifadmin

Usluge koje omogaćava četvrta generacija mobilne telefonije (4G) u Srbiji će biti moguće najverovatnije već u aprilu, najavila je državna sekretarka Ministarstva trgovine turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

„Nakon prodaje spektra na 1800 megaherca (MHz), kada je resorno ministarstvo sa Republičkom agencijom za elektronske komunikacije organizovalo aukciju kojom je ostvaren budžetski prihod od 21 mil EUR, Srbija je konačno dobila mogućnost za 4G mrežu“, rekla je Matićeva u izjavi za Tanjug.

Inače, nedavno su sva tri mobilna operatera, „Telekom Srbija“, „Telenor“ i „Vip mobile“ dobila frekvencije koje im omogućavaju uvođenje četvrte generacije mobilne telefonije. VIP, „Telenor“ i „Telekom“ su se obavezali da će u najkraćem mogućem roku pružiti 4G uslugu na domaćem tržištu, rekla je ona ističući da su neki tu uslugu spremni da ponude verovatno već u aprilu, a neki u maju.

„Rok je od trenutka prodaje bio dva meseca, već je prošlo mesec dana, i mislim da će se već u aprilu pojaviti, možda ne kod svih operatera jer to sad zavisi od njihove spremnosti, ali svakako će se 4G usluga pojaviti tokom aprila u Srbiji“, navela je Matićeva.

Tri mobilna operatera u Srbiji na javnoj aukciji u Republičkoj agenciji za elektronske komunikacije i poštanske usluge (Ratel) kupile su pravo korišćenja po dva radiofrekvencijska bloka. Ponude mobilnih operatera otvorene su 9. februara, nakon čega ih je pregledala Komisija za sprovođenje postupka javnog nadmetanja, koja je utvrdila je da su svi ponuđači imali ispravne finansijske ponude.

U toj regulatornoj agenciji tada su istakli da očekuju da u maju počne uvođenje tehnologije 4G mobilne telefonije u Srbiji, koja će, doprineti kvalitetu i širenju usluga.

Izvor: Tanjug, eKapija

Pročitajte i ovo...