Home VestiEkonomija Od svih hemikalija upotreba pesticida najviše košta EU

Od svih hemikalija upotreba pesticida najviše košta EU

by bifadmin

Česta upotreba hemikalija u pesticidima, plastici ili nezapaljivoj robi, negativno utiče na hormonsku ravnotežu u ljudskom organizmu, ali i na budžet EU – materijalna šteta usled urušavanja zdravlja stanovnika starog kontinenta procenjena je na 150 milijardi evra godišnje.

Brojne endokrinološke studije ukazuju na ovu opasnost. U mnogima od njih piše da ove hemikalije mogu imitirati hormone kojima je funkcija da kontrolišu rad našeg organizma. One takođe mogu i da blokiraju funkciju pravih hormona. Zato se dovode u vezu sa smanjenjem broj spermatozoida, pojavom kancerogenih ćelija, gojaznošću, dijabetesom isl.

Najpoznatija hemikalija koja se koristi u EU je bisfenol A (BPA), koja je sada zabranjena u proizvodnji bočica za bebe i igračkama, zbog lošeg uticaja na ljudski organizam u razvojnom periodu. Mnoge međutim još nisu zabranjene a podjednako su štetne.

Najnovije, mada neki tvrde konzervativne, procene govore da šteta po ljudski organizam ali i propuštena ekonomska dobit koju uzrokuju, Uniju stoji 157 milijardi evra godišnje, što je 1,2% evropskog BDP-a. Procenjuje se takođe i da će ovi troškovi s godinama samo rasti.

Najnegativniji ekonomski uticaj ima korišćenje pesticida (120 milijardi evra), zatim hemikalija koje postoje u plastici (26 milijardi), i onih za izradu nezapaljivih materijala (9 milijardi evra).

 

Izvor: BBC

Pročitajte i ovo...